NavMenu

Turska povećala carine na uvoz američkih proizvoda

Izvor: Beta Četvrtak, 16.08.2018. 12:25
Komentari
Podeli

(Foto: Igor Zh/shutterstock.com)
Turska je u srijedu (15. avgusta 2018. godine) odlučila da poveća carine na uvoz nekih američkih proizvoda što najvjerovatnije neće imati naročit ekonomski uticaj, ali ukazuje na dalje pogoršanje odnosa Ankare i Vašingtona čiji je spor doprinjeo naglom padu vrijednosti turske lire.

Među proizvodima na koje se uvodi dodatna carina su automobili, alkohol, ugalj, pirinač i drugi, a turska vlada navodi da će carine na američke automobile biti povećane na 120%, a na alkoholna pića iz SAD na 140%, prenosi Asošiejted pres.

Carine će se odnositi na robu vrijednu 533 mil USD, i predstavljaju odgovor na prošlonedjeljnu odluku predsjednika SAD Donalda Trampa da carine na uvoz iz Turske budu udvostručene - za uvoz čelika sa 25 na 50%, a za uvoz aluminijuma sa 10 na 20%.

Odluka je uslijedila dan pošto je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao da će Turska bojkotovati američke elektronske proizvode i među njima izdvojio ajfon, iako nije jasno kako bi taj bojkot bio sproveden ili podstaknut.


Spor dvije NATO saveznice doprinjeo je finansijskoj krizi u Turskoj, koja je eskalirala prošle nedjelje pošto je turska lira potonula, a nepovjerenju investitora doprinosi visok nivo inostranog turskog duga i Erdoganovo protivljenje podizanju referentnih kamatnih stopa, što stručnjaci preporučuju kao vid podrške turskoj valuti.

Pad vrijednosti lire naročito je bolan za Tursku jer su njene kompanije akumulirale veliki dug u stranim valutama.

Turska lira je prethodnih nedjelja više puta obarala donje rekorde, a vrijednost joj je od početka godine pala za 37%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Građevina, Finansije

Čak 199 firmi u trci za 14,4 mil KM

Na javni poziv za dodjelu 14,4 mil KM podsticaja za direktna ulaganja prijavilo se 199 preduzeća iz Srpske, a ko će dobiti novac za nabavku savremene opreme biće poznato nakon što komisija analizira zaprimljenu dokumentaciju. U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS kažu da su navedeni broj prijava zaprimili do 11. septembra, navodeći da podsticaji za direktna ulaganja za cilj imaju podsticanje tehnološkog napretka, unapređenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.