Izvor: eKapija | Srijeda, 11.07.2018.| 15:49

Autoceste FBiH prva kompanija u BiH i regiji koja je dobila certifikat CIPS

(Foto: Jpautoceste.ba)
JP Autoceste FBiH prva je kompanija u BiH i regiji, a iz oblasti cestogradnje prva u svijetu koja je svoje poslovanje uskladila sa zahtjevima međunarodnog standarda za nabavku ovlaštenog instituta za nabavku i snabdijevanje – Chartered Institute of Procurement and Supply (CIPS). Standardi CIPS-a znače potvrdu najvišeg stepena profesionalnosti u nabavkama.

-Izuzetno je zadovoljstvo što smo uspjeli dobiti CIPS certifikat. To pokazuje našu opredijeljenost ka uvođenju sistema kvaliteta, izvrsnosti u procesu javnih nabavki i istrajnosti na radu. Ovaj certifikat je još jedan dokaz naše posvećenosti - istakao je sekretar Autocesta FBiH Orhan Pašalić.

CIPS certifikacija će pomoći Autocestama FBiH da poboljša operativnu, tehničku, komercijalnu i finansijsku efikasnost, kao i izgradnju integrisane korporativne strukture i identiteta koji uključuju usluge izgradnje autoceste, navodi se u saopoštenju Autocesta FBiH.

Procedura provjere dostizanja standarda, kao i dodjelu certifikata proveo je ovlašteni instituta za nabavku i snabdijevanje Chartered Institute of Procurement and Supply (CIPS) iz Londona. Certifikat je uručio generalni direktor CIPS-a za kontinentalnu Evropu Will Beattie.

- Autoceste FBiH je najbolje do sada ocijenjena kompanija. Prvi ste u regiji koji ste dobili certifikati iz oblasti autocesta. Ima mnogo drugih kompanija u Makedoniji, Rumuniji, Ukrajini i u cijeloj Istočnoj Evropi koji prolaze ovaj proces, ali vi ste bili najefikasniji i najbrži. Još jednom čestitam što ste postali dio globalne zajednice i dobro ste došli da budete dio nje - izjavio je Will Beattie, generalni direktor CIPS-a za kontinentalnu Evropu.

Godinu dana je trajala procedura dobijanja certifikata. Oblasti koje je obuhvatilo certificiranje su: vodstvo i organizacija, strategija i politike, ljudski resursi, proces i sistem te mjerenje performansi.

JP Autoceste FBiH je bilo u obavezi, u skladu sa ugovorom o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje izgradnje dionica autoceste na Koridoru 5C Buna-Počitelj i Donja Gračanica–tunela Zenica, da stekne certifikat za nabavku od ovlaštenog instituta za nabavku i snabdijevanje – Chartered Institute of Procurement and Supply (CIPS).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.