NavMenu

Saudijska Arabija donirala 2 mil USD za skladišta municije u Mrkonjić Gradu i Visokom

Izvor: eKapija Petak, 06.07.2018. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler McKay/shutterstock.com)Ilustracija
Svečanim potpisivanjem ugovora vrijednog 2 mil USD između ambasade Kraljevine Saudijske Arabije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH osiguraće se završetak infrastrukturnih unaprijeđenja na lokaciji skladištenja municije Kula u Mrkonjić Gradu i Teufik Buza Tufo u Visokom, saopšteno je na sajtu UNDP-a.

Sredstva je osigurala Kraljevina Saudijske Arabije za nastavak finansiranja projekta EXPLODE+ koji će omogućiti provedbu neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na ovim lokacijama, te doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnoću upravljanja zalihama naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava za koje su nadležni Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH (OS BiH).

- Ovaj sporazum je vezan, ne samo za Ministarstvo odbrane i Oružane snage, nego za sigurnost i stabilnost BiH i ovog dijela Evrope, jer nakon rata, BiH je bila opterećena značajnim količinama nestabilne municije, minsko-eksplozivnih sredstava, ali i viškovima naoružanja. Na ovaj način svi zajedno doprinosimo miru, sigurnosti i stabilnost, i spriječavamo moguće negativne reakcije, šverc naoružanja i municije, i, ono najgore što se može desiti, eksplozije - istakla je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.


Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah je rekao da će ova donacija omogućiti Oružanim snagama da se nose i sa problemom viška naoružanja i problemom skladištenja preostale municije i naoružanja u adekvatnim uslovima.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Energija, Industrija

Kako je ugašen zenički čelični gigant

U petak, 26. aprila, oko devet sati i 30 minuta počelo je gašenje pogona koksare u zeničkoj Željezari. Da će balkanski čelični gigant biti ugašen nakon 130 godina postojanja, kompanija ArcelorMittal Zenica, u čijem je sastavu poslovala koksara, obavijestila je javnost saopćenjem na svojoj službenoj stranici mjesec ranije. Kompanija će nastaviti proizvoditi čelik putem visoke peći, nabavljajući koks iz vanjskih izvora, naglasili

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.