NavMenu

Vodič za izvoz voća i povrća olakšava posao domaćim privrednicima - Najveći aduti BiH malina, kruška, jabuka, šljiva i kornišon

Izvor: eKapija Nedjelja, 27.08.2017. 09:14
Komentari
Podeli
Trećeg dana 44. Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu održane su prezentacije na temu voća i povrća, s fokusom na izvoz i uvoz, prenosi BiznisInfo.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vlladi Federacije BiH Nijaz Brković predstavio je vodič za izvoz voća i povrća iz BiH u EU.

Cilj vodiča je da potencijalnim izvoznicima približi poslovne prilike, te da ih motivira da voće i povrće što više izvoze van ove zemlje.

Vodič je namijenjen proizvodima koji su uzgojeni u BiH, a ponajviše se tiče procedure koju je potrebno proći kako bi se izvoz uspješno izvršio. S tim u vezi, izvoznik mora biti registriran za obavljanje vanjskotrgovinskog poslovanja, te posjedovati odgovarajuće certifikate, ali i voditi računa o zahtjevima tržišta, tržišnim standardima, privatnim zahtjevima kupaca, zahtjevima za kontaminante u hrani, te zahtjevima u vezi pakovanja- kazao je Brković.

Dodao je kako je zbog otežanih procedura veoma teško naći strane investitore.

– Naši konsultanti prikupljaju podatke i konstantno informiraju strane investitore o načinu ulaganja u ovaj sektor. Međutim, kod nas su aktualni tzv. sukobi procedura, gdje nerijetko dokumenti koji vrijede u FBiH ne vrijede u RS-u, i obrnuto. To je nešto što se treba što prije riješiti. Kada bi se procedure pojednostavile, investitore bi našli veoma brzo – ustvrdio je Brković.

Rukovoditelj sektora voća i povrća u okviru projekta USAID/Sweden Farma II Velibor Trifković naglasio je da je izvoz u većem porastu nego uvoz, a u razmjeni dominira sektor voća.


– Najviše se izvozi jagodičasto voće, a zatim jabuke i kruške, te šljiva. Najviše se uvozi banana i citrusi – kazao je Trifković.

Dodao je kako se BiH treba fokusirati na pet glavnih proizvoda s kojima će izaći u Europu, jer oni predstavljaju plodno tle za buduće intenzivno poslovanje s ključnim partnerima.

– Treba se fokusirati na zamrznutu malinu, krušku, jabuku, kornišon i šljivu. Partneri će vjerojatno ostati isti, s obzirom na korektnu suradnju prethodnih godina, a to su prije svega Srbija, Hrvatska i Rusija, a zatim i Njemačka, Italija, Belgija, Slovenija, Turska i Holandija – zaključio je Trifković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.