NavMenu

Plastične flaše opasne koliko i promjena klime - Do 2050. godine u okeanima će biti više plastike nego ribe

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 03.07.2017. 12:19
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Za samo jednu godinu u svijetu se proda 480 milijardi plastičnih flaša - kada bi ih poređali jednu pored druge, prekrile bi pola puta od Zemlje do Sunca. Svakog minuta u svijetu se proda milion plastičnih flaša, a taj broj će do 2021. godine porasti za još 20 odsto i stvoriti ekološku krizu, za koju mnogi predviđaju da će biti jednako ozbiljna kao i klimatska.

Takva potražnja plod je neutažive žeđi za flaširanom vodom i širenjem zapadne, urbanizovane kulture u Kinu i druge zemlje azijskog Pacifika. Prema sadašnjim trendovima rasta prodaje, do 2021. godine broj prodatih plastičnih flaša godišnje će iznositi 583 milijarde.

Većina plastičnih flaša za vodu i gazirane napitke radi se od polietilenskog-tetetalata /PET/, koji se može odlično reciklirati. Prikupljanje boca i njihovo recikliranje, međutim, ni izbliza ne prate rast proizvodnje i potrošnje. Manje od polovine flaša kupljenih 2016. godine prikupljeno je za recikliranje, a samo ih je sedam odsto pretvoreno u nove proizvode.

Umjesto toga, većina ih završi na otpadima ili u okeanima. Između 5 i 13 miliona tona plastike godišnje završi u okeanima i progutaju je morske ptice, ribe i ostali organizmi. Do 2050. godine, u okeanima će, po težini, biti više plastike nego ribe, pokazuje istraživanje Fondacije "Elen Mekartur".


Stručnjaci upozoravaju da je plastika već našla put do ljudskog lanca ishrane. Naučnici Univerziteta u belgijskom Ganu nedavno su izračunali da ljudi koji vole plodove mora godišnje u sebe unesu 11.000 sitnih komada plastike.

Prošle godine u analizi Univerziteta u Plimutu otkriveno je da je u trećini ulovljene ribe u Velikoj Britaniji pronađena plastika, uključujući bakalar, skušu i razne školjke. Većina plastičnih boca proizvodi se za vodu, a Kina je najodgovornija za porast potražnje. Kineska potražnja iznosi četvrtinu svjetske, navodi britanski "Gardijan".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.