Izvor: RTRS | Ponedjeljak, 03.07.2017.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poreska uprava RS pozvala frilensere da prijave porez na dohodak

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
U Republici Srpskoj je u posljednje vrijeme primjetan trend povećanja broja fizičkih lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, prevashodno na način da u RS obavljaju određene IT usluge, odnosno da vrše takozvani udaljeni rad za poslodavca u inostranstvu, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Iz tog razloga, Poreska uprava Republike Srpske obavještava fizička lica koja po bilo kom osnovu ostvare prihod iz inostranstva, uključujući i prihode od IT usluga ostvaren udaljenim radom, a na koji nije plaćen porez po odbitku, da su dužna da taj prihod prijave i plate porez na dohodak.

Naime, plaćanje poreza na taj dohodak vrši se u roku od sedam dana od dana naplate prihoda, a prijavljivanje se vrši mjesečno i godišnje podnošenjem odgovarajuće poreske prijave.

Pojašnjenja radi, mjesečno prijavljivanje vrši se do 10. u mjesecu za naplaćeni prihod u prethodnom mjesecu, putem prijave Obrazac 1002-Mjesečna prijava poreza po odbitku, na dodatnom listu DL3-Ostali dohodak, isključivo elektronski sa elektronskim potpisom.

S druge strane, godišnje prijavljivanje vrši se do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, putem prijave Obrazac 1004-Godišnja prijava za porez na dohodak, sa prilogom na obrascu 1005, a podnosi se u dva primjerka, nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave prema mjestu prebivališta fizičkog lica.

Porez na dohodak obračunava se po poreskoj stopi od 10% na osnovicu koju čini naplaćeni prihod tog fizičkog lica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.