Izvor: Privredna komora KS | Utorak, 03.06.2008.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PKKS: Svečano otvoren Centar za razvoj i unapređenje GP kompanija na polju povećanja energetske efikasnosti - CEE

(Foto: b)

U prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo danas je svečano otvoren Centar za razvoj i unapređenje GP kompanija na polju povećanja energetske efikasnosti – CEE. Zadatak Centra je pružanje usluga poslovnom sketoru s ciljem unapređenja znanja i snažnijeg djelovanja građevinsko-projektantskih kompanija. Tako bi se kroz štednju energije, smanjenje troškova, poboljšanje stanja okoliša i kvaliteta življenja u Kantonu Sarajevo multiplicirali i efekti energetske efikasnosti.

„Cijene energenata u svijetu su evidentno u stalnom porastu, što se odražava i na cijenu energenata u BiH. To može da uspori ekonomski razvoj i dovede do pada životnog standarda građana. Saglasno svjetskoj praksi, pokazuje se da je najbolje rješenje ove situacije ulaganje u racionalizaciju potrošnje energije, što je jedan od zadataka Centra “, kazao je u svom obraćanju g. Kemal Grebo, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo.

Projekat Komore u okviru kojeg je formiran Centar nosi naziv »Razvoj i unapređenje konkurentnosti MSP na polju povećanja energetske efikasnosti« i njegovi ciljevi su poboljšati poslovnu infrastrukturu za potrebe MSP, povećati njihovu konkurentnosti na polju energetske efikasnosti i doprinijeti razvoju politike okoliša i njene integracije u društvo u cjelini.

Kako ističu u Komori očekuje se aktivno učešće firmi i institucija iz Kantona Sarajevo u realizaciji projekta, a kroz aktivnosti koje će provoditi CEE.

„Nadamo se da će ovaj Projekat i Centar inicirati i formiranje Agencije za energetsku efikasnost na nivou države, kao što je to slučaj u zemljama regije i šire“, istakao je na kraju g. Grebo.

Sredstva za realizaciju ovog projekta u visini od 223.000,00 EUR obezbijedila je Evropska unija. Partner Privredne komore Kantona Sarajevo u realizaciji projekta je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu - REIC (Regional Education and Information Centre for Sustainable Development in SEE).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.