NavMenu

Mostar: Hecegovačka banka se opet prodaje

Izvor: Večernji list Utorak, 08.04.2008. 12:50
Komentari
Podeli

Sedam godina nakon što je međunarodna uprava naredila nasilno zatvaranje, priprema se drugi natječaj za prodaju Hercegovačke banke koji bi trebao biti raspisan do polovice godine, doznaje Večernji list.

Nakon neuspjela natječaja koji je prije dvije godine provodila privremena upraviteljica Toby Robinson, Agencija za bankarstvo Federacije BiH odlučila je da se banka proda, a ne likvidira, kako se o tomu špekuliralo. "Polako se privode kraju pripreme za ponovno raspisivanje natječaja za prodaju Hercegovačke banke.

Najvažnije je sada riješiti spor o naftnom terminalu u Dretelju", potvrdio je za Večernjak direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš. Direktor Barš vjeruje da bi se pripreme za raspisivanje natječaja mogle završiti do polovice ove godine. U međuvremenu se mora riješiti spor između Hercegovačke banke i Vlade Federacije BiH, koja je "većinom" glasova naftni terminal u Dretelju otela banci i dala ga u vlasništvo poduzeća Terminal Federacije.

Sudske vlasti su, međutim, potvrdile kako je naftni terminal potpuno u vlasništvu banke. Očekuje se da Vlada poništi uredbu prema kojoj je otela terminal. U banci su ostali blokirani deseci miliona KM depozita državnih ustanova i malih štediša. Niti u jednom sudskom postupku vođenom u BiH nije utvrđen kriminal u banci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Vijesti

Više od 1 mil USD bespovratno za 8 najboljih lokalnih uprava

U 30 partnerskih općina i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine, prenijela je na svom veb sajtu Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH. Napredak će se mjeriti u tri oblasti:- upravljanje razvojem- odgovornost i participativno donošenje odluka- upravljanje uslugama

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.