NavMenu

Crveno svjetlo za zelene tehnologije - Fizička i pravna lica u BiH nemaju nikakve pogodnosti prilikom uvoza obnovljivih izvora energije

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 28.11.2016. 12:16
Komentari
Podeli
BiH je je­dna od ri­jet­kih ze­ma­lja u Evro­pi ko­je ne pru­žaju ni­ka­kve po­go­dnos­ti za fi­zi­čka i pra­vna li­ca ko­ja bi že­lje­la uves­ti iz inos­tran­stva so­lar­ne pa­ne­le, ku­pi­ti elek­tri­čni auto­mo­bil ili in­sta­li­ra­ti bi­lo ko­ji dru­gi obnov­lji­vi izvor ener­gi­je.

Iz Upra­ve za in­di­rek­tno opo­re­zi­va­nje BiH is­ti­ču da pre­ma Za­ko­nu o ca­rin­skoj po­li­ti­ci BiH ni­su po­se­bno iz­dvo­je­ni i de­fi­ni­sa­ni obnov­lji­vi izvo­ri ener­gi­je, kao ni elek­tri­čni auto­mo­bi­li kao ro­ba ko­ja se oslo­ba­đa pri uvo­zu.

- To sa­mo po se­bi im­pli­ci­ra da ova ro­ba mo­ra ispu­ni­ti uslo­ve kao i sva­ka dru­ga ro­ba ko­ja se uvo­zi na po­vlas­ti­cu - ka­že Rat­ko Ko­va­če­vić, por­tpa­rol UIO. On po­jaš­nja­va da bi ovi proi­zvo­di mo­gli biti oslo­bo­đeni odre­đe­nih da­žbi­na, ali ne zbog to­ga što se ra­di o "ze­le­nim" te­hno­lo­gi­ja­ma.

- Uko­li­ko ro­ba ko­ja je pre­dmet va­šeg upi­ta pri uvo­zu po­sje­du­je ure­dno po­pu­nje­ne do­ka­ze o po­ri­je­klu, a sho­dno među­na­ro­dnim ugo­vo­ri­ma to jest spo­ra­zu­mi­ma o slo­bo­dnoj trgo­vi­ni ko­je je BiH po­tpi­sa­la, na is­tu se pri­mje­nju­je pre­fe­ren­ci­jal­na sto­pa ca­ri­ne pri uvo­zu, s tim da vam još je­dnom na­po­mi­nje­mo da ova ro­ba pri to­me ne­ma po­se­ban tre­tman već se oslo­ba­đa kao i sva­ka dru­ga ro­ba ko­ja ispu­nja­va uslo­ve pro­pi­sa­ne me­đu­na­ro­dnim spo­ra­zu­mi­ma o slo­bo­dnoj trgo­vi­ni - re­kao je Kovačević.

U Mi­nis­tar­stvu za pros­tor­no ure­đe­nje, gra­đe­vin­arstvo i eko­lo­gi­ju RS is­ti­ču da je ve­ći­na po­li­ti­ka u oblas­ti ener­gi­je na na­dle­žnom mi­nis­tar­stvu, a da se nji­hov do­men odno­si sa­mo na pro­jekt sa Svjet­skom ban­kom BiH u ve­zi s energet­skom efi­ka­snoš­ću.

Iako ne­ma po­go­dnos­ti pri uvo­zu, en­ti­tet­ska mi­nis­tar­stva pru­ža­ju pod­sti­ca­je za one ko­ji se že­le ba­vi­ti obnov­lji­vim izvo­ri­ma ener­gi­je.

Ta­ko, na­ pri­mjer, u Mi­nis­tar­stvu in­dus­tri­je, ener­ge­ti­ke i ru­dar­stva RS is­ti­ču da BiH pre­ma Ugovo­ru o osni­va­nju Ener­get­ske za­je­dni­ce ima oba­ve­zu da pod­sti­če obnov­lji­ve izvo­re ener­gi­je i dos­ti­gne de­fi­nisane oba­ve­zu­ju­će ci­lje­ve do 2020. go­di­ne, te da RS već pru­ža ga­ran­to­va­nu ot­ku­pnu ci­je­nu proi­zvo­đa­či­ma ko­ji elek­tri­čnu ener­gi­ju proi­zvo­de u pos­tro­je­nji­ma ko­ja ko­ris­te obnov­lji­ve izvo­re ener­gi­je i ispu­nja­va­ju uslo­ve pro­pi­sa­ne Zako­nom o obnov­lji­vim izvo­ri­ma ener­gi­je.


- Sis­tem pod­sti­ca­ja tre­ba da omo­gu­ći is­pla­ti­vost pro­je­kta za in­ves­ti­to­re, a da RS pos­ti­gne de­fi­ni­sa­ne ci­lje­ve uz što ma­nje po­ve­ća­nje ci­je­ne kraj­njim po­tro­ša­či­ma s ob­zi­rom na to da se sred­stva za pod­sti­caj obez­bje­đu­ju do­dat­kom na ta­ri­fu za elek­tri­čnu ener­gi­ju - na­ve­li su oni.

U De­le­ga­ci­ji EU u Sa­ra­je­vu, pak, upo­zo­ra­va­ju da na­ša ze­mlja još ni­je ra­ti­fi­ko­va­la Pa­ris­ki spo­ra­zum i do­da­ju da je taj pro­ces u to­ku.

- Ohra­bru­je­mo vlas­ti BiH da što pri­je ra­ti­fi­ku­ju spo­ra­zum i uspos­ta­ve po­li­ti­ke iden­ti­fi­ko­va­ne u okvi­ru Pla­ni­ra­nog na­ci­onal­nog ut­vrđe­nog do­pri­no­sa BiH (IN­DC), ka­ko bi se odmah os­tva­ri­le do­bro­bi­ti ova­kvog dje­lo­va­nja - is­ta­kli su oni.

Što se ti­če ener­get­skih po­li­ti­ka, is­ti­ču da su mi­nis­tar­stva na en­ti­tet­skom ni­vou i re­gu­la­tor­ne ko­mi­si­je u naj­bo­ljoj po­zi­ci­ji da da­ju de­ta­lje o to­me ka­ko se uspos­tav­lja­ju pod­sti­caj­ni pro­gra­mi.

- Mi­nis­tar­stvo spoljne trgo­vi­ne i eko­nom­skih odno­sa BiH ta­ko­đe mo­že pru­ži­ti in­for­ma­ci­je u ve­zi s ispu­nja­va­njem oba­ve­za BiH u po­gle­du ko­ri­šte­nja obnov­lji­vih izvo­ra ener­gi­je ko­je proi­zla­ze iz Ugo­vo­ra o Ener­get­skoj za­je­dni­ci - do­da­li su.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Energija, Industrija

Energetski prosumeri od sada i u FBiH

Od sada svi možemo biti energetski prosumeri. Građani u Federaciji BiH konačno će moći struju koju proizvedu na svojim mini postrojenjima na krovovima vraćati u sistem i za nju dobivati određenu vrstu naknade. Od 2. maja zvanično je počela primjena seta energetskih zakona (Zakon o električnoj energiji, Zakon o energiji i regulaciji energetske djelatnosti, Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kongeneracije).

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.