NavMenu

Gornjovakufski ATT gradi novi proizvodni objekat - Od skromnog početka do saradnje sa kompanijama Volkswagen i Gorenje

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.08.2016. 19:26
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Kompanije iz metalskog sektora već nekoliko godina glavni su izvoznici iz BiH, a kvalitet njihovih proizvoda dokazuju i ugovori sa renomiranim regionalnim i svjetskim brendovima. Jedan od primjera uspješnog poslovanja svakako je kompanija ATT iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Ova firma proizvodi osovine za slovenačko Gorenje, a sarađuje i sa kompanijama kao što su Volkswagen i Mahle, za koje izrađuje čahure. Uspjeh ove firme ipak će biti jasniji ako se krene od početka, iz male podrumske prostorije sa dvije zaposlene osobe.

Važna saradnja

Početak proizvodnje započeo je prije 30 godina sa manjim brojem radnika i u mnogo skromnijim uvjetima. Sadašnji direktor firme Adnan Telalović rekao je za Faktor kako je to poslovanje u svojstvu obrta razvijano do 2001. godine, kada je osnovana firma Telalović.

– Proizvodili smo okove, baglame za vrata, točkiće za klizne kapije i ostale strugane dijelove za domaće tržište. Za serijsku proizvodnju odlučili smo se kada je tržište bilo jako nestabilno i nesigurno – izjavio je Telalović.

U proboju na tržište, firmi Telalović od velike pomoći bila je saradnja sa firmom Mann+Hummel, sa kojom su nastavili saradnju do danas.

(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
– U saradnji sa tom firmom Telalović d.o.o. stekao je veliko iskustvo i znanje. To je glavni razlog što smo se tokom 2010. godine odlučili da započnemo sa izvozom. Promijenili smo ime firme u ATT, sa osnovnom djelatnošću mašinska obrada metala. Sada imamo 100 zaposlenih radnika i stalno povećavamo proizvodnju – dodao je Telalović.


Novi kapaciteti

Kvalitet i dobro promišljena ulaganja omogućili su firmi ATT da sklopi ugovore sa nekim od regionalnih i evropskih brendova. Osim toga, firma aktivno ulaže i u infrastrukturu, proizvodnju, kapacitete i mjernu opremu.

– Ove godine smo završili s gradnjom novog proizvodnog objekta veličine 4.200 m2, a počeli smo i s gradnjom još jednog objekta veličine 2.200 m2 – rekao je za Faktor direktor firme.

Glavni proizvodi firme trenutno su osovine raznih tipova i namjene i čahure za automobilsku industriju. Osovine otkupljuje slovenačko Gorenje, a, osim toga, firma izvozi i u Njemačku, Hrvatsku i Italiju.

Telalović ističe da su za uspjeh na tržištu najvažniji jasno definirani ciljevi i strategija.

– Sa ciljevima koje sebi odredite dolazite na određeno tržište. Radom i upornošću stječete povjerenje partnera – zaključio je direktor ove firme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.