Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 25.01.2016.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru ZDRAVSTVA.

Prethodnu godinu u tom sektoru definitivno je obilježilo otvaranje Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra RS, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 30 mil USD. UKC RS je nakon 40 godina dobio polikliniku, a odvajanjem polikliničkog od kliničkog dijela građani RS će dobiti kvalitetniju i sveobuhvatniju zdravstvenu zaštitu.

Veliki problem u zdravstvu BiH i dalje predstavljaju dugovi zdravstvenih ustanova. Rukovodioci ustanova teško da pronalaze rješenje tog problema bez dodatnih sredstava.

U Republici Srpskoj su tako najavljene nove mjere i u godini koja je pred nama. Prema riječima resornog ministra, zdravstveni sistem RS u ovoj godini će preći na trezorski sistem poslovanja, što će donijeti potpunu kontrolu prilikom trošenja novca. Istakao je da sada cijeli sistem zavisi od redovne uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Ipak, u 2015. godini je realizovano ili najavljeno dosta značajnih investicija u zdravstvu BiH.

Naši čitaoci najviše pažnje su poklonili vijesti da će na proljeće ove godine početi izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu, pa se to našlo na prvom mjestu. Odluku o izgradnji bolnice Vlada RS je donijela krajem decembra, a ostaje još da se utvrdi jedan od dva predložena modela finansiranja. Jedan od modela je putem kreditnog aranžmana sa Republikom Korejom - "Koreja četiri", koji bi riješio i pitanje izgradnje bolnice u Doboju.

Grad Istočno Sarajevo, takođe, planira zaduženje od oko 2 mil KM za gradnju bolnice.

Na drugom mjestu je ambiciozan projekat travničke kompanije TLG. Naime, investitor planira da na platou Vlašića u selu Korićani gradi edukacijski, zdravstveni, sportsko-rekreativni i turistički centar vrijedan 3 mlrd EUR. U kompleksu pod imenom "Eco zona Korićani-Vlašić" predviđena je izgradnja aerodroma, golf terena, klinike za rehabilitaciju, vještačkog jezera, akva parka, edukacijskog centra, multipleks zgrade sa apartmanima i poslovnim prostorom.

Direktor travničke kompanije je ranije najavio da će realizacija projekta početi na proljeće 2016. godine, istakavši da su prikupljene sve saglasnosti i odobrenja od države.

Najznačajnija realizovana investicija u sektoru zdravstva RS u prošloj godini, bila je otvaranje Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra RS. Ukupna površina objekta Južnog krila je 12.000 m2, a cjelokupna investicija je koštala 30 mil USD. Riječ je o jednoj od najsavremenijih poliklinika na Balkanu i ta vijest je zauzela treće mjesto na našoj listi.

U Južnom krilu će biti smješteni ambulantni pogoni Oftalmologije i Otorinolaringologije, centralni dio Laboratorije, Gastroenterologija, Neurologija, Onkologija, prijemna neurološka ambulanta, prijemna internistička ambulanta, prijemna onkološka ambulanta, te Kardiologija i sva kardiološka dijagnostika. Njihovo presljenje je u toku, a direktor UKC RS je nedavno rekao da u polikliničkom dijelu do kraja januara 2016. mora da bude smješteno i upotrebljivo sve što je i planirano.

Južno krilo UKC RS je i prva "pametna" zgrada u zdravstvenom sistemu RS, zbog toga što su svi sistemi - telekomunikacija, informatika, grijanje, hlađenje, električna energija i slično kontrolisani s jednog mijesta. Time se obezbjeđuje apsolutna sigurnost za korisnike zgrade i maksimalna ušteda energije.

Četvrto mjesto pripalo je bolnicama u Mostaru i Konjicu. Naime, Vlada FBiH je imala u planu da putem zaduženja finansira izgradnju i nabavku opreme za Kliničku bolnicu u Mostaru, Regionalni medicinski centar "Dr. Safet Mujić" Mostar, te za JU "Opću bolnicu Konjic".

Vijeće ministara je ranije odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključenja Sporazuma o kreditu vrijednom 19,5 mil USD između BiH i Saudijskog fonda za razvoj.

(Foto: Siegi/shutterstock.com)
Na petom mjestu je investicija u srebreničku banju Guber vrijedna 30 mil EUR. Investitor Radojica Ratkovac rekao je da je već u maju ove godine planirano otvaranje vidikovca i fabrike vode, a u julu dio kompleksa "Argentarije", što podrazumijeva 200 ležajeva i kompletan medicinski ambijent gdje će se moći opservirati blizu 1.000 ljudi dnevno.

Prošlogodišnja investicijska konferencija u Srebrenici je, takođe, otvorila mogućnost ponovnog pokretanja banje Guber čija je ljekovita voda neiskorišćen, a jedinstven potencijal u svijetu.

Da Kakanj dobija Hemodijalizni centar takođe je interesovalo naše čitaoce, i to je zauzelo šestu poziciju. Riječ je o projektu koji su zajedno realizovali Općina Kakanj, Dom zdravlja Kakanj i kakanjski privredni subjekti.

Sedmoplasirana investicija je izgradnja ambulante porodične medicine i terapijskog bazena u naselju Gata u Bihaću. Ovaj projekt prisutan je već desetak godina, međutim, ranije nije uspjelo da se obezbijedi potreban novac. Sada je odlučeno da se realizuje u tri faze.

Osmo mjesto pripalo je investiciji koja ujedno zatvara našu listu najčitanijih. Riječ je o rekonstrukciji bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju. Predviđeno je da se rekonstrukcija svih 10 hirurških, kao i porođajne sale, završi do februara 2016. godine.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVO i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju, u kategorijama TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, TRGOVINSKI CENTRI, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA i NEKRETNINE ?


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.