NavMenu

Podrška radu u Njemačkoj - PK RS dodijela detašmane za 34 preduzeća

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 04.10.2015. 22:40
Komentari
Podeli

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Privredna komora Republike Srpske dodijelila je u petak (2. oktobar 2015.) u Banjoj Luci detašmane, odnosno dozvole za rad za 34 privredna društva iz Srpske za izvođenje radova u Njemačkoj u detašmanskoj 2015/16. godini.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić istakao je da su od tih preduzeća njih 26 korisnici detašmana iz ranijeg perioda, a devet su novoprijavljena privredna društva.

- Za nas je ovo bitan segment djelovanja jer ove firme svake godine ostvaruju oko 30 miliona evra prihoda, od čega se preko 70 odsto donese u Srpsku - rekao je Đurić novinarima nakon podjele detašmana u Banjoj Luci.

Đurić je naveo da se to može smatrati "čistim izvozom, ostvarenim na osnovu izvršenog rada".

- Zbog izvjesnih ograničenja nismo u mogućnosti da raspolažemo većim brojem detašmana, ali ono što je Republici Srpskoj dodijeljeno svake godine bude maksimalno iskorišteno - rekao je Đurić.

On je naglasio da je bilo očekivano da se broj detašmana za BiH i Republiku Srpsku poveća, jer je, ulaskom Hrvatske u EU, jedan broj detašmana koje su oni koristili ostao slobodan.

- Nismo uspjeli dobiti dio tog kontigenta, a kako stvari stoje teško da će se išta promijeniti u tom pogledu - rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, i ove godine posao raspodjele izvršen je u predviđenom roku, i to privrednim društvima koja su ostvarila pravo na učešće u kontingentu.

Zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković rekao je da je prisustvo kompanija Srpske na tržištu NJemačke potvrda njihovog kvaliteta i opredijeljenosti da opstanu u vrlo složenim, specifičnim i oštrim uslovima konkurencije na evropskom tržištu.

- Iskorištenost detašmana na nivou BiH prošle godine bila je 91 odsto, što govori da su naše kompanije radile u punom kapacitetu svih 12 mjeseci, sa maksimalnim brojem zaposlenih radnika u svojim kompanijama - rekao je Marinković.

Goran Branković, tehnički direktor preduzeća "Luka" iz Banja Luke, koje je dugogodišnji korisnik detašmana, rekao je da je problem kvalitetne radne snage na njemačkom tržištu u posljednjih nekoliko godina ogroman, naročito u zanatskim djelatnostima.

- Mi još uvijek imamo relativno kvalitetnu radnu snagu, te mogu slobodno reći da sve naše firme na ovo tržište ulaze na osnovu kvaliteta - rekao je Branković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Pozder: Tranzitni turizam šansa za Posavinu

Prilikom posjete Posavskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je u Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem, da se tokom maja očekuje usvajanje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača. Ova područja, kako je istaknuto u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.