NavMenu

EFEKT mreža ponovo traži hitno usvajanje zakona o energetskoj efikasnosti

Izvor: biznis.ba Utorak, 22.09.2015. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
Predstavnici Centra za razvoj i podršku (CRP) i EFEKT mreže za okolišno prihvatljivu energiju danas su na konferenciji za novinare u Sarajevu upozorili da nam prijeti kolaps politike energetske efikasnosti i sankcije Energetske zajednice.

Članovi EFEKT mreže-certificirani savjetnik za energetsku efikasnost Ervin Đember i koordinator projketa Amir Zahirović kazali su da je prošlo deset godina od ratificiranja Sporazuma o uspostavljanju energetske zajednice, a još nije počeo proces definiranja i ostvarivanja ciljeva održivog energetskog razvoja.

- Još ne postoji strategija energetske efikasnosti Federacije BiH, zakon o energetskoj efikasnosti godinama čeka usvajanje, ne postoji agencija za energetsku efikasnost, niti akcioni planovi energetske efikasnosti FBiH, kantona, niti opština - kazao je Đember.

Najvažniji dokument bez kojeg daljnja planiranja i bilo koje druge aktivnosti nemaju smisla, kako je naglasio, jeste zakon o energetskoj efikasnosti koji je u proceduri u Parlamentu FBiH, a bez čijeg usvajanja nema ni efikasnog sistema energetske efikasnosti, niti dostupnih fondova za daljnji razvoj.

Ovako neuređeno stanje, upozorili su članovi EFEKT mreže, idealno je tlo za "lov u mutnom" i korupciju. Smatraju da usvajanje zakona više nije tehničko, nego isključivo političko pitanje.


Zahirović je dodao da energetska efikasnost za građane znači smanjenje troškova, mogućnost zapošljavanja, angažman domaćih firmi, te spriječava odliv novca iz BiH.

CRP već četiri godine gradi EFEKT mrežu za okolišno privatljivu energiju koja uključuje više od 80 stručnjaka iz raznih oblasti direktno vezanih za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Članovi EFEKT mreže smatraju da je najefikasniji mehanizam održivog energetskog razvoja sistemsko povećanje institucionalne i planske primjene obnovljivih izvora energije i povećanje energetske efikasnosti i to postupnim smanjenjem korištenja fosilnih goriva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.