NavMenu

Certifikat "Zelena tačka" firme "Ekopak" za više kompanija u BiH

Izvor: Privredna štampa Petak, 15.05.2015. 11:54
Komentari
Podeli
Kompanije "Akova", "Atlantic Grupa", "dm", "Dukat", "Coca-Cola", "Fabrika duhana Sarajevo", "Heidelberg Cementara Kakanj", "Henkel", JUB, "Makrovita", "Orbico", "Stock", "Philip Morris" juče su potpisale ugovor sa firmom "Ekopak" te stekle pravo korištenja znaka "Zelena tačka" na ambalaži svojih proizvoda.

Certifikat "Zelena tačka" je pokazatelj društvene odgovornosti kompanija koje brinu o zaštiti okoliša i ambalažnom otpadu nastalom nakon korištenja njihovih proizvoda, te preko "Ekopaka" finansijski doprinose uspostavi i razvoju efikasnog, transparentnog, održivog i dugoročnog sistema prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u BiH.

Ovaj certifikat se dodjeljuje svim kompanijama (proizvođačima, uvoznicima i krajnjim snabdjevačima) koje su uključene u sistem "Ekopaka" i koje na tržište plasiraju proizvode označene znakom "Zelene tačke", te na taj način omogućavaju i svim potrošačima da kupovinom proizvoda s ovim znakom daju svoj doprinos zaštitiokoliša.


"Zelena tačka" je međunarodno zaštićeni znak "Pro Europe", krovne organizacije evropskih operatera sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom. Znak "Zelene tačke" je najrasprostranjeniji i najviše korišteni zaštićeni znak na svijetu, zaštićen u više od 170 zemalja. Oko 460 milijardi jedinica ambalaže se godišnje označi "Zelenom tačkom", a više od 170.000 kompanija označava ambalažu proizvoda ovim znakom. Oko 300 miliona građana u EU ima pristup razdvojenom sakupljanju ambalažnog otpada koji se finansiraod operatera članova PRO EUROPE-a.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Pozder: Tranzitni turizam šansa za Posavinu

Prilikom posjete Posavskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je u Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem, da se tokom maja očekuje usvajanje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača. Ova područja, kako je istaknuto u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.