NavMenu

Osigurano 420.000 KM za podršku razvoju biznisa marginalizovanih žena u BiH

Izvor: BHRT Srijeda, 29.04.2020. 12:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)Ilustracija
USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i devet jedinica lokalne samouprave iz BiH formirali su zajednički fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih žena. Ukupna vrijednost fonda je oko 420.000 KM, u kojem jednakim iznosom učestvuju i USAID i lokalne zajednice.

Podrška Fonda namijenjena je razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća kao i seoskih domaćinstava žena žrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladih žena mlađih od 35 godina, žena s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, te žena koje su na neki drugi način marginalizirane, doprinoseći konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

Fond je osnovan početkom 2017. godine, te je kroz njega do sada podržano više od 140 biznisa žena u 18 lokalnih zajednica u ukupnom iznosu od oko 1.220.000 KM. Kreiranjem Fonda između USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama i lokalnih zajednica nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

- Danas nastavljamo sa našim naporima da osiguramo ekonomske prilike ženama, posebno marginaliziranim ženama. Žene vrlo često imaju izvrsne ideje za posao, a rijetko ih mogu realizirati zbog nedostatka resursa ili drugih ograničenja. USAID radi u partnerstvu sa devet novih lokalnih zajednica na uspostavljanju trećeg ciklusa našeg fonda za pomoć marginaliziranim ženama za razvoj preduzetništva. Udruživanjem sredstava iz ovih lokalnih zajednica u BiH uspostavit ćemo fond vrijedan skoro 500.000 KM, kako bismo pomogli desetinama žena da pokrenu vlastiti posao - izjavila je Nancy J. Eslick, direktorica misije USAID za BiH i dodala da će po završetku trećeg ciklusa USAID osigurati podršku za više od 200 žena u 27 zajednica u BiH.

Fond za podršku razvoju marginaliziranih grupa žena biće dostupan u devet opština: Bratunac, Čapljina, Gračanica, Jajce, Milići, Modriča, Osmaci, Srebrenik, Vlasenica.

- Ovaj fond stvara prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta. Poseban je i po tome što naglasak stavlja na društveno uključivanje žena i brisanje predrasuda da žene nisu u mogućnosti voditi biznise i zapošljavati druge ljude. Osim toga, pružamo i savjetodavnu podršku korisnicama tokom trajanja ugovora. Vjerujemo kako će načelnici prepoznati ovaj model održivim i da će ga nastaviti koristiti i u budućnosti - izjavio je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.

Edin Hozan, načelnik Općine Jajce izjavio da oni odranije provode slične projekte samozapošljavanja njihovih građana, ali da do sada nisu imali poseban fond za podršku razvoju preduzetništva žena. Izrazio je veliku zahvalnost USAID-u jer je omogućio Općini Jajce da sudjeluju u kreiranju ovog fonda i dodao da će fond biti veoma koristan za velik broj stanovnica Jajca, koje će nakon toga moći osigurati bolju egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

Načelnik Opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović napomenuo je da ova podrška dolazi u pravo vrijeme, kada su mnoga radna mjesta izgubljena zbog posljedica pandemije virusa COVID-19. Mlađenović napominje da žene u Opštini Bratunac imaju dobre poslovne ideje i da im je potreban samo početni kapital kako bi te svoje ideje i realizirale.

Nakon potpisivanja ugovora, svih devet jedinica lokalne samouprave će uz podršku USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama raspisati javne pozive na koje se mogu prijaviti žene zainteresirane za pokretanje i razvoj svojih biznisa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.