Ekonomski fakultet Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Ekonomski fakultet Sarajevo
ADRESA
Trg Oslobođenja - Alija Izetbegović 1, 71000 Sarajevo
Odgovorno lice
Kemal Kozarić, dekan
prethodnici +

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Pobjede na tenderima
Isporučioci
Događaji
Finansije
Ličnosti
Filantropija
Opis djelatnosti
Ekonomski fakultet u Sarajevu osnovan je 1952. godine. U prvu generaciju upisano je 105 redovnih i 129 vanrednih studenata. Na Fakultetu je do 30. 11. 2006. godine diplomiralo 13.776 studenata na četverogodišnjem studiju. Trogodišnji studij završilo je 493 studenta, a dvogodišnji 2.878 studenata. Naučni stepen magistra steklo je 457 kandidata i odbranjeno je 177 doktorskih disertacija. U Sarajevu, dislociranoj nastavi u Zenica i Goraždu u školskoj 200607. godini studira 7.079 studenata. Cjelokupni period od osnivanja Fakulteta karakterizira intenzivan razvoj usmjeren na povećanje kvaliteta nastave i obrazovnog procesa, kao i njegovo osavremenjivanje.

Za prvi period razvoja Fakulteta karakteristično je osnivanje regionalnih centara za obrazovanje studenata uz rad (vanrednih studenata) u Banja Luci, Mostaru, Tuzli i Zenici, koje počinje školske 196162. godine i javlja se u više navrata nakon toga. Ovi su centri zapravo baza formiranju samostalnih ekonomskih fakulteta u ovim gradovima.

Važan momenat za razvoj Fakulteta je pripajanje Više ekonomsko-komercijalne škole Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1985. godine. Ovaj strateški potez značajno je uticao ne samo na organizacioni status i strukturu Fakulteta, nego i na obrazovni proces u cjelini. Na odluku o integraciji uticala je potreba da se procesi obrazovanja ekonomista na dvogodišnjem i četverogodišnjem studiju objedine i da se studentima omogući studiranje na stepenovanoj nastavi, u skladu sa potrebama privrede i društva za ekonomistima višeg i visokog obrazovanja.

Značajan strateški potez ka širenju i razvoju istraživačkih aktivnosti na Fakultetu bilo je osnivanje vlastitog Instituta 1984. godine. Ovaj Institut je dobio status zasebne organizacione jedinice Fakulteta i osnovni zadatak da objedini i institucionalizira raznovrsne istraživačke aktivnosti nastavnika, asistenata i studenata. Od početka je Institut organizovan na projektnom principu, bez stalno zaposlenih i administracije. Korištenje fakultetske infrastrukture i administrativne podrške omogućilo je ostvarivanje dodatnih prihoda za Fakultet, te otvorilo mogućnost afirmacije nastavnika i asistenata, povećanje broja spoljnih saradnika i uključivanje većeg broja studenata, posebno postdiplomaca u realizaciju naučno-istraživačkih projekata.

Ono što je posebno značajno je kontinuitet u radu Fakulteta u protekle 53 godine. Čak ni u uslovima najžešćih granatiranja i ratnih dejstava u vrijeme agresije na BiH u periodu 1992-1995. godine nastavne aktivnosti nisu prekinute, zahvaljujući prije svega entuzijazmu i požrtvovanosti zaposlenih i studenata. Fakultet je i u najtežim vremenima uspio zadržati najveći dio svog nastavnog kadra.

U nastojanju da se što je moguće više osavremeni Nastavni plan i programi Ekonomskog fakulteta, te da se intenziviraju aktivnosti na internacionalizaciji i međunarodnom priznavanju diploma Ekonomskog fakulteta (odnosno Univerziteta u Sarajevu), Fakultet je prvi u Bosni i Hercegovini usvojio i počeo realizovati (školske 20012002. godine) nastavni plan i program zasnovan na Evropskom sistemu za prijenos i prikupljanje bodova (European Credits Transfer System ECTS), odnosno tzv. kreditni sistem studiranja. Ostvaren je zavidan nivo saradnje sa elitnim fakultetima ekonomije u Evropi i svijetu, koji će omogućiti studentima veću mogućnost izbora i vlastitog uticaja na kreiranje programa koji slušaju i polažu, te studiranje na partnerskim institucijama. Drugi (značajniji) korak u implementaciji ECTS baziranog koncepta studija Fakultet je inicirao u 2005. godini uvođenjem sistema trogodišnjeg studija 3+2+3. U ovoj godini su pokrenute i inicijalne aktivnosti usmjerene ka međunarodnoj akreditaciji Fakulteta.

Ekonomski fakultet u Sarajevu je član EFMD-a (www.efmd.org).

Vijesti