LAG Doboj


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Lokalna akciona grupa regije Doboj
ADRESA
Karađorđeva bb, 74000 Doboj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Događaji
Opis djelatnosti
Lokalna akciona grupa regije Doboj je jedna od prve tri lokalne akcione grupe osnovane u Bosni i Hercegovini, zasnovane na principima javno-privatnog partnerstva. Osnivači LAG-a regije Doboj su predstavnici javnog i privatnog sektora iz općina Doboj i Maglaj.
Nastojanje LAG-a regije Doboj je da kroz implementaciju razvojnih ciljeva iz strateških planova općina koje trenutno pokriva (ili nastoji da pokrije u bliskoj budućnosti) da postane vodeća snaga u razvojnim aktivnostima cijele regije. Kroz dijalog javnog sektora (općinskih organa i predstavnika privatnog sektora) cilj je obezbijediti neophodne preduslove za ubrzan ruralni razvoj cijele regije.

LAG regije Doboj osnovan je u decembru 2007. godine. Osobenost LAG-a regije Doboj leži u tome što je koncipiran kao javno-privatno partnerstvo te kao takav ima značajnu prednost u odnosu na ostale aktere u oblasti ruralnog razvoja, jer se kroz uključivanje svih aktera na polju ruralnog razvoja na području jedne lokalne zajednice a ovdje i jedne regije, i zajednički rad istih, ostvaruje dodatna vrijednost (sinergetski efekat) i omogućava ubrzaniji i snažniji rast ruralne ekonomije.

LAG regije Doboj trenutno broji 13 članova koji su ujedno i osnivači Udruženja, članovi su istaknuti predstavnici javnog i privatnog života (Enes Suljkanović predsjednik Skupštine opštine Doboj; Mehmed Mustabašić Načelnik općine Maglaj, Mladen Mićić zamjenik predsjednika Skupštine opštine Doboj, Eldina Mehinagić predstavnik Odijeljenja za razvoj opštine Doboj, Jasmin Devedžić Rukovodilac Službe Općinskog načelnika općine Maglaj, Ferhat Bradarić Šef Odijeljenja za lokalni razvoj, biznis i poduzetništvo općine Maglaj, Dževad Hadžikadunić, Slavica Živković i Kanita Jusufbašić), predstavnici nevladinog sektora („ROTOR“ Organizacija za razvoj turizma regije Doboj, Cenatar za promociju evropskih vrijednosti „EUROPLUS“, udruženje za razvoj poljoprivrede „COW HOW“), te predstavnici privatnog sektora (Društvo za trgovinu, ugostiteljstvo i saobraćaj „SARAJ_MILK“ doo Maglaj).

LAG regije Doboj ima slijedeće organe upravljanja:

Skupštinu LAG-a (koju čine svi članovi Udruženja)
Upravni odbor u sastavu:
- Enes Suljkanović, predsjednik Skupštine opštine Doboj
- Goran Mihajlović, direktor Centra za promociju evropskih vrijednosti „EUROPLUS“ Doboj,
- Tatjana Bosić, „ROTOR“ Organizacija za razvoj turizma regije Doboj,
- Mehmed Mustajbašić, Načelnik općine Maglaj,
- Mahmut Bajrić, zamjenik direktora Društva za trgovinu, ugostiteljstvo i saobraćaj „SARAJ-MILK“ d.o.o. Maglaj
- Munib Jusufbašić, direktor udruženja za razvoj poljoprivrede „COW HOW“ Maglaj
Te Izvršni direktor Udruženja gospođica Maja Mišić.
Implementacijom projekta predviđeno je jačanje i izgradnja kapaciteta samog LAG-a kroz zapošljavanja i kontinuiranu edukaciju asistenata i budućih projekt menadžera koji će raditi na implemantaciji planiranih budućih aktivnosti LAG-a regije Doboj.
Struktura odlučivanja u Udruženju, kao i prava i obaveze definisane su Statutom Udruženja usvojenog 05.12.2007. godine. O organizaciji rada LAG-a, izradi projektnih prijedloga, izvještavanju i legalnosti rada Udruženja brine se Izvršni direktor Udruženja. Upravni odbor kontroliše rad Izvršnog direktora, usvaja izvještaje i projektne predloge, itd.

Skupština Udruženja se sastaje povremeno i donosi statutarne odluke.

Misija

Misija LAG-a regije Doboj je kontinuiran rad na razvoju regije s posebnim osvrtom na razvoj ruralnih dijelova regije Doboj i Maglaj.

Ciljevi

Ciljevi organizacije su slijedeći:

razrada lokalnih/međuopćinskih strategija (ruralnog) razvoja: (turizam,kulturno nasljeđe, zaštita okoliša, sport, razvoj lovišta i sl. )
učešće u izradi i implementaciji projekata iz oblasti lokalnog ekonomskog, društvenog, kulturnog i ruralnog razvoja, te procjenjivanje uticaja pojedinih projekata na društvo i zajednicu;
promocija „novog“ koncepta ruralnog razvoja i principa javno – privatnih preduzeća
iznalaženje dodatnih finansijskih sredstava za sufinansiranje navedenih i srodnih aktivnosti;
organiziranje edukativnih sadržaja, stručnih seminara i radionica;
širenje mreže i razmjena iskustava sa istim ili sličnim udruženjima u zemlji i inostranstvu;
stručno usavršavanje, osposobljavanje svojih članova, promocija vlastitih ciljeva i interesa putem seminara, savjetovanja, te sličnih oblika obrazovanja;
izdavanje publikacija, časopisa, stručnih nalaza i sl.;
promocija novih tehnologija;
provođenje analiza, istraživanja te davanje preporuka;
unapređenje informisanja društva;

Vijesti