Komisija za koncesije RS Banja Luka


Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Opis djelatnosti
Koncesija predstavlja pravo obavljanja privrednih djelatnosti korištenjem prirodnih bogatstava, dobara u opštoj upotrebi i obavljanja djelatnosti od opšteg interesa koje su određena Zakonom o koncesijama koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 18. aprila 2002. godine ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 25/02).

Poslovnikom o radu Komisije za koncesije određuju se pravila i postupak podnošenja zahtjeva za dodjelu koncesije i sve druge aktivnosti u tom smislu.

Cilj donošenja ovog zakona je da se stvori javan i svima dostupan, nediskriminatorski i jasan pravni okvir za utvrđivanje uslova po kojim se domaćim i stranim pravnim licima mogu dodjeljivati koncesije u Republici Srpskoj, kao i da podstakne ulaganje stranog kapitala u Republici Srpskoj.

Uloga Komisije za dodjelu koncesije Republike Srpske

Komisija za koncesije Republike Srpske je stalno, nezavisno regulativno pravno lice konstituisano radi obavljanja funkcija za dodjelu koncesija, čije su nadležnosti i obaveze utvrđene ovim zakonom.

U obavljanju funkcija, Komisija se zalaže za zadovoljavanje javnih potreba i privredni razvoj putem uključivanja privatnog sektora u finansiranje, projektovanje, izgradnju, obnovu, održavanje i/ili rukovođenje radom infrastrukture i za nju vezanih objekata i uređaja, usluga i eksploataciju prirodnih resursa i objekata koji služe njihovom iskorištavanju, vodeći računa o zaštiti privrednih i društvenih interesa, zaštiti okoline kao i pravičnom odnosu prema privatnom sektoru.