Izvor: eKapija | Srijeda, 16.04.2014.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sve informacije o uslugama banke na jednom mjestu - Sparkasse banka implementirala E-korner u poslovnicama

Sparkasse banka je u svojim poslovnicama implementirala inovativnu uslugu pod nazivom E-korner, kao jedan vid elektronskog servisa i alternativnog kanala komuniciranja namijenjen sadašnjim i potencijalnim klijentima, prenosi Radio "Sarajevo".

E-korner je posebno označen i dizajniran dio poslovnice banke sa uređajima koji na savremen i jednostavan način klijentima omogućavaju informisanje o proizvodima i uslugama banke, kao i samostalno ili uz pomoć uposlenika banke korištenje bankarskih usluga, Internet i mobilnog bankarstva.

Na E-korneru banka je obezbijedila uređaje (laptop, mobilni telefon i tablet) sa Internet konekcijom, kojima se mogu poslužiti svi zainteresirani klijenti.

- Sparkasse banka je prva banka u BiH koja je uvela ovakav vid promocije svojih elektronskih kanala. Putem E-kornera klijenti će biti u mogućnosti pristupati demo verzijama Sparkasse mBanking i netBanking usluga, informativnim sadržajima Sparkasse Bank, te u cjelosti koristiti netBanking uslugu - izjavila je Alma Kratovac, direktorica Sektora za poslovanje sa stanovništvom Sparkasse banke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.