Izvor: Nezavisne novine | Petak, 31.01.2014.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novak Đoković želi da učestvuje u projektu Andrićgrad

Novak Djoković i Emir Kusturica (Foto: Facebook.com/andricgrad)

Kompleks Adnrićgrada u četvrtak (30. januar 2014.) je posjetio proslavljeni srpski i svjetski teniser Novak Đoković, koga je domaćin, režiser Emir Kusturica, proveo Ulicom Mlade Bosne, pokazujući mu građevine u njoj, nakon čega su obišli bioskop "Doli Bel" i hram Svetog cara Lazara.

Posebno interesovanje Đoković je iskazao za spomenike Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, istakavši da se u Andrićgradu veličaju ova dva najveća čovjeka srpskog naroda, koji su proslavili srpsku istoriju, književnost i kulturu.

- I ja se kao pripadnik srpskog naroda osećam odgovornim prema Kusturici, koji je ovde načinio svoje životno delo, i prema načinjenom, što me obavezuje da učestvujem u ovom projektu da bi se sačuvala srpska kultura, identitet i koreni našeg naroda - rekao je Đoković.

On je istakao da je Andrićgrad dragocjeno mjesto, te da će Andrićev institut čuvati srpsku istoriju i kulturu.

Đoković je zaključio da bi mu bila velika privilegija da bude dio Andrićevog instituta.

Kusturica je rekao da je Đoković svetosavski podvižnik koji najkomplikovanije situacije na sportskom terenu i životu rješava na najpametniji način.

- Kad Novak usred Vimbldona podigne pobjednički pehar, ono što nama nije bilo određeno, to je ravno istoriji i to se graniči sa pronalaskom naizmjenične struje - dodao je Kusturica.

Đoković je na to primijetio da svaki čovjek želi da uspije i usavršava se u radu i životu, ali to je, kako je rekao, za one koji ostvare samo pravac struje u jednom smjeru.

- Većina ljudi nema tu sreću da ostvari svoje životne snove jer teško živi i zato je potrebno pomoći i vratiti dug našoj otadžbini - dodao je Đoković.

Kusturica je, uručujući Đokoviću zlatnik Anrićgrada i ključeve grada od kamena, nagovijestio da bi se u njemu, osim istorije, filma, pozorišta i književnosti, mogao izučavati i tenis, jer se bolji profesor od Noleta ne može poželjeti.

U hramu Svetog cara Lazara, Đokoviću je ikonu Presvete Bogorodice poklonio sveštenik Sredoje Andrić, a uručen mu je i poklon penzionera Tomislava Neškovića iz Novog Goražda - ćuprija na Drini od drveta.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.