NavMenu

Novak Đoković želi da učestvuje u projektu Andrićgrad

Izvor: Nezavisne novine Petak, 31.01.2014. 08:37
Komentari
Podeli

Novak Djoković i Emir Kusturica (Foto: Facebook.com/andricgrad)Novak Djoković i Emir Kusturica

Kompleks Adnrićgrada u četvrtak (30. januar 2014.) je posjetio proslavljeni srpski i svjetski teniser Novak Đoković, koga je domaćin, režiser Emir Kusturica, proveo Ulicom Mlade Bosne, pokazujući mu građevine u njoj, nakon čega su obišli bioskop "Doli Bel" i hram Svetog cara Lazara.

Posebno interesovanje Đoković je iskazao za spomenike Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, istakavši da se u Andrićgradu veličaju ova dva najveća čovjeka srpskog naroda, koji su proslavili srpsku istoriju, književnost i kulturu.

- I ja se kao pripadnik srpskog naroda osećam odgovornim prema Kusturici, koji je ovde načinio svoje životno delo, i prema načinjenom, što me obavezuje da učestvujem u ovom projektu da bi se sačuvala srpska kultura, identitet i koreni našeg naroda - rekao je Đoković.

On je istakao da je Andrićgrad dragocjeno mjesto, te da će Andrićev institut čuvati srpsku istoriju i kulturu.

Đoković je zaključio da bi mu bila velika privilegija da bude dio Andrićevog instituta.

Kusturica je rekao da je Đoković svetosavski podvižnik koji najkomplikovanije situacije na sportskom terenu i životu rješava na najpametniji način.

- Kad Novak usred Vimbldona podigne pobjednički pehar, ono što nama nije bilo određeno, to je ravno istoriji i to se graniči sa pronalaskom naizmjenične struje - dodao je Kusturica.

Đoković je na to primijetio da svaki čovjek želi da uspije i usavršava se u radu i životu, ali to je, kako je rekao, za one koji ostvare samo pravac struje u jednom smjeru.

- Većina ljudi nema tu sreću da ostvari svoje životne snove jer teško živi i zato je potrebno pomoći i vratiti dug našoj otadžbini - dodao je Đoković.

Kusturica je, uručujući Đokoviću zlatnik Anrićgrada i ključeve grada od kamena, nagovijestio da bi se u njemu, osim istorije, filma, pozorišta i književnosti, mogao izučavati i tenis, jer se bolji profesor od Noleta ne može poželjeti.

U hramu Svetog cara Lazara, Đokoviću je ikonu Presvete Bogorodice poklonio sveštenik Sredoje Andrić, a uručen mu je i poklon penzionera Tomislava Neškovića iz Novog Goražda - ćuprija na Drini od drveta.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.