Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 20.01.2014.| 15:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prijedorsko preduzeće "Komunalne usluge" recikliralo 178 tona kartona, najlona i PET ambalaže

Preduzeće "Komunalne usluge" iz Prijedora lani je recikliralo 178 tona otpada, od čega 150 tona kartona, a ostalo je najlon i PET ambalaža, kaže Zoran Bulić, rukovodilac deponije i reciklaže.

- Karton otpremamo u Maglaj, najlon u Prijedor, a PET ambalažu u Doboj i Banja Luku. Na deponiji "Kurevo" upravo je počela sa radom nova automatska presa za baliranje recikliranog otpada kapaciteta četiri tone na sat, tako da smo sada u cijelosti opremljeni - rekao je Bulić.

On je naveo da je Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA) darovala više od 700.000 KM za projekte "Proširenje područja prikupljanja otpada" i "Uspostavljanje reciklaže izgradnjom zelenih ostrva" u okviru plana upravljanja otpadom Grada Prijedora, a da gradska uprava ove projekte sufinansira sa 10%.

- U okviru tih projekata dobili smo, između ostalog, i ovu novu presu vrijednu 70.000 EUR , 22 veća i 145 manjih kontejnera, među kojima 45 za selektivno odlaganje otpada raspoređenih na 15 zelenih ostrva u gradu - dodao je Bulić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini uslijediće prijeko potrebna edukacija građana, posebno djece predškolskog i školskog uzrasta, o neophodnom sticanju navike odvajanja i selektivnog odlaganja otpada radi što sveobuhvatnije reciklaže, smanjenja količine otpada na samoj deponiji i zaštite životne sredine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.