NavMenu

U Foči i Kalinoviku najveći potencijal u energetici

Izvor: Glas Srpske Petak, 16.11.2012. 09:05
Komentari
Podeli

Energetika i drvna industrija predstavlja najveće potencijale za investicije na području opština Foča i Kalinovik.

Najznačajniji neiskorišćeni potencijali opštine Foča su u oblastima prerade drveta, poljoprivrede, turizma i energetike.

"Osnovni cilj je da do kraja 2015. godine revitalizujemo i modernizujemo drvoprerađivačku industriju u kojoj će 80 odsto kapaciteta činiti finalna proizvodnja", kazali su u opštini Foča.

U cilju razvoja poljoprivrede u Foči rade na promociji domaćih proizvoda i otkupu mlijeka, a planirana je i izgradnja mini-farmi muznih krava i ovaca.

"Takođe, planiramo brendiranje domaćih proizvoda kao što su suva šljiva, jagnjeće meso i vrganj, te masovniju preradu poljoprivrednih proizvoda", kazali su u opštini Foča.

Ova lokalna zajednica raspolaže i značajnim turističkim potencijalima, a glavna atrakcija je rafting na Tari i Drini.

"Sa liticama visokim 1.300 metara i kanjonom najdubljim u Evropi i drugim u svijetu poslije Kolorada, Tara nosi epitet suza Evrope. Na području naše opštine nalazi se i Nacionalni park "Sutjeska" u sklopu kojeg je prašuma Perućica, najočuvanija i najveća u Evropi sa jedinstvenim vodopadom Skakavac. Tri kilometra od Foče na rijeci Ćehotini smješteno je ostrvo Brioni", istakli su u ovoj opštini.

Vodotok Drine kroz Foču predstavlja ogroman potencijal za izgradnju hidroelektrana za koje su već obezbijeđeni investitori.

U Foči je uređena industrijska zona u Baljevu Polju, a u završnoj fazi je uređenje zone u Brodu na Drini.

"U saradnji sa kupcima parcela po principu javno-privatnog partnerstva radimo na njenom uređenju, a u završnoj fazi je ograđivanje i osvjetljenje", kazali su u opštini Foča.

Ranije sprovedena istraživanja pokazala su da se na području Foče nalazi oko 40 miliona tona zaliha uglja, a postoje i neiskorišćena nalazišta gipsa, olova i cinka.

Kako bi privukli investitore opštinska administracija svela je procedure za osnivanje samostalnih zanatsko-preduzetničkih radnji na minimum, a registracija traje najduže dva dana. Olakšana je i procedura izdavanja upotrebnih dozvola, koja traje do 15 dana, a donošenjem nove odluke o komunalnim taksama predviđeno je oslobađanje od plaćanja komunalne takse za određene kategorije preduzetnika.

Osim toga u buyetu za 2012. godinu planirano je 300.0000 KM za podršku zapošljavanju radnika u proizvodnim djelatnostima.

Da bi bili atraktivniji za investitore u opštini Foča ističu da je od izuzetne važnosti iznalaženje tržišta za robu, poboljšanje zakonske regulative u oblasti koncesija, početak gradnje hidrocentrale "Buk Bijela" i skraćivanje trajanja stečajnih postupaka.

Glavni potencijali opštine Kalinovik za privlačenje investitora su oblasti energetike i drvne industrije. Hidroenergetski potencijali rijeka Neretve i Bistrice još nisu iskorišćeni. Na Neretvi je u toku izgradnja hidroelektrane Ulog, dok je na Bistrici izgrađena mini-hidroelektrana Bistrica.

"Već su urađeni projekti za nekoliko mini-hidroelektrana na Neretvi", kazali su u opštini Kalinovik.

Dodali su da investitorima mogu da ponude i neiskorišćene industrijske kapacitete kao što je pilana koja se prostire na površini od dva hektara sa pogonima za drvopreradu. S obzirom na to da je područje opštine Kalinovik bogato šumom investitori ne bi imali problema sa sirovinama. Investitore čeka i poljoprivredno dobro "Pavlovac" sa objektima i ogromnim pašnjacima pogodnim za razvoj stočarstva.

"Ovi kapaciteti su u vlasništvu opštine i potencijalni investitori bi u vrlo kratkom roku mogli da započnu aktivnosti", kazali su u ovoj opštini.

Kalinovik se može pohvaliti i značajnim turističkim potencijalima poput jezera na Zelengori, rijeke Neretve i lovišta "Zagorje".

U opštinskoj administraciji su istakli da procedure u vezi sa registracijom završavaju u vrlo kratkom roku, te da su u buyetu predviđena sredstva za podsticaj za poljoprivredne proizvođače i preduzetnike.

"Ukupna podsticajna sredstva za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, samostalnih radnji i djelatnosti na području opštine iznose 50.000 KM, dok je za podsticaj poljoprivredne proizvodnje ove godine planirano 35.705 maraka", kazali su u opštini Kalinovik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Kardiolog: Pacijenti koji imaju problem da ostave cigarete treba da znaju da postoji bolja alternativa

Na putu traženja najboljeg rješenja za ostavljanje cigareta, važno je da pušači dodatno osvijeste razloge zbog kojih bi bilo dobro da prestanu da puše, posebno pušači koji već imaju neko hronično oboljenje. Treba imati na umu da priče o štetnosti pušenja po zdravlje nisu samo fraze, već informacije koje su bazirane na činjenicama. Kardiolog iz Opšte bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu, prof. dr Edin Begić, objašnjava

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.