NavMenu

Analiza Raiffeisena: Centralna i istočna Europa se uspješno odupire turbulencijama u eurozoni

Izvor: eKapija Petak, 06.07.2012. 07:49
Komentari
Podeli

"Do sada se Centralna i Istočna Evropa (CIE) dobro odupirala turbulencijama u eurozoni i razvijala se uz zadovoljavajuću stabilnost," analizirao je Peter Brezinschek, direktor Raiffeisen istraživanja, jedinice Raiffeisen Bank International AG (RBI). U 2012. godini, glavni analitičar Raiffeisen-a, očekuje da cijeli CIE region zabilježi prosječan BDP rast od 2,6 procenata – uz prognozu od 3,2 procenta za 2013. godinu. Ovo predstavlja veliku razliku u odnosu na eurozonu, gdje se očekuje smanjenje BDP-a za 0,3 procenta u 2012. godini, te povratak rastu tek u 2013. godini (prognoza je 0,8 procenata).

Razlika u perspektivama rasta pojedinačnih regiona CIE zabilježena u proteklim kvartalima također se nastavlja u drugoj polovini 2012. godine prema Brezinschekovoj analizi. "Top performeri su i dalje Poljska sa 2,8 procenata i Rusija sa 3,7 procenata stvarnog rasta BDP-a. Slovačka i Ukrajina bi, također, trebale doprinijeti rastu sa 2,5 procenata na osnovu zadovoljavajućih rezultata protekle dvije godine," izjavio je glavni analitičar Raiffeisen-a.

Za razliku od navedenog, situacija na Balkanu je, po njegovom mišljenju, i dalje slabija, obzirom da se ne očekuje nikakav rast u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u 2012. godini. "Ovaj region je najgore pogođen recesijom u perifernim državama eurozone. Tek se u narednim godinama nazire skromno poboljšanje ekonomske slike," objašnjava Brezinschek.

Sve u svemu, Zajednica Nezavisnih Država (ZND) će se najbolje razvijati u CIE regionu, uz rast BDP-a od 3,6 procenata u 2012. godini, a slijedi ga Centralna Evropa (CE) sa 1,4 procenta. Jugoistočna Evropa (JIE) zabilježit će samo skroman rast od 0,3 procenta.

Kada je u pitanju Austrija, analitičari Raiffeisen istraživanja podigli su svoju godišnju prognozu za 2012. godinu na 0,7 procenata na osnovu iznenađujeće dobrog prvog kvartala. Stručnjaci očekuju stvarni rast BDP-a od 1,3 procenta u 2013. godini.

Konsolidovanje budžeta u Poljskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Rumuniji i Ukrajini

Istraživanje je pokazalo da će inflacija će, kao i rast, imati isto tako različit put. "Potrošačke cijene su najniže u Rusiji, Ukrajini i Rumuniji, dok je u Mađarskoj prisutan trend rasta," objašnjava Brezinschek, koji još očekuje konsolidacije budžeta u Poljskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Rumuniji i Ukrajini. Međutim, glavni analitičar napominje da će dug država CIE – sa izuzetkom Mađarske – biti značajno ispod prosjeka eurozone. Prema mišljenju Brezinschek-a, smanjenje deficita planirano je kako u 2012., tako i u 2013. godini.

Skromno jačanje valuta CIE naspram eura

Istraživanje je pokazalo da su povećana zabrinutosti za eurozonu zajedno sa slabljenjem eura dovele su do ponovne turbulencije valuta sredinom godine: dok su poljski zlot i mađarska forinta značajno porasli, ruska rublja, rumunski leu i češka kruna su oslabili. "U pogledu odgovarajuće monetarne politike, te činjenice da nije izvjestan izlazak Grčke iz eurozone, vidjećemo skromno jačanje valuta CIE naspram eura u drugoj polovini 2012. Izuzetak su ukrajinska hrivna, srbijanski dinar, te mađarska forinta," kaže Brezinschek, koji očekuje da centralne banke smanje kamatne stope samo u Češkoj Republici i Rusiji.

Preporučena kupovina dionica CIE

Gledano iz perspektive Raiffeisen istraživanja, istočnoevropsko tržište obveznica bit će okarakterizirano samo blagim povećanjem prinosa u trećem kvartalu. "Smatramo da su veće fluktuacije moguće kod svih dospijeća samo u Mađarskoj u skladu sa slabijim trendom valute. Stoga smo preporučili prodaju obveznica u mađarskoj lokalnoj valuti," izjavio je Brezinschek, koji bi, trenutno, jedino mogao dati preporuku za kupovinu u slučaju Poljske. Čim ruske obveznice ponovo dostignu rast sa prinosom od 9 procenata, Brezinschek bi ih također ponovo preporučio kao vrijedne.

Na strani dionica, potencijal oporavka bi se također trebao ukazati u državama CIE uz nove globalne injekcije likvidnosti od strane centralnih banaka. Stoga Brezinschek preporučuje kupovinu širom regiona u prvoj fazi ljetnih mjeseci, a po njegovom mišljenju, najveće cjenovne potencijale pokazuju Beč, Budimpešta i Moskva.

Na ruske dionice povoljno su se odrazile pozitivne korekcije tržišnih očekivanja u vezi sa profitom, rast cijene nafte iznad oznake od 100 dolara u trećem kvartalu, te atraktivna glavna procjena. Ovo posljednje se također odnosi i na mađarski indeks dionica, uz već dvocifreni pad dobiti u 2012. godini. Međutim, mnogo je odlučnija nova politička sposobnost kompromisa, što MMF ugovor čini realističnijim krajem ljeta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.