NavMenu

Roba iz BiH opet našla put do kosovskih kupaca - Povećanju izvoza značajno doprinijeli proizvodi metalske i prehrambene industrije

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 30.11.2021. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Da su se domaća preduzeća iz BiH vratila na tržište samoproglašenog Kosova, potvrđuju podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojima je izvoz za 10 mjeseci ove godine povećan za preko 36 mil KM u odnosu na isti period lani.

Momčilo Komljenović, direktor Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH, kazao je za Nezavisne novine da je u ovoj godini na tržište samoproglašenog Kosova izvezena roba vrijednosti 94,7 mil KM, što je povećanje od 36,3 mil KM ili 62,14% u odnosu na prošlu godinu u istom periodu.

- U ovoj godini smo najviše izvozili toplo valjanu žica od željeza i čelika u vrijednosti 15 mil KM, a zatim konzervirane proizvode - mesne prerađevine ukupne vrijednosti 13,8 mil KM - kazao je Komljenović.

Dodao je da je BiH izvezala šipke od željeza i čelika - kovane ukupne vrijednosti 12,1 mil KM, kao i mlijeko i pavlaku u vrijednosti 5,2 mil KM.

- Kada se sumira struktura proizvoda koje BiH izvozi prema Kosovu, značajno su povećanju izvoza doprinijeli proizvodi metalske i prehrambene industrije - ističe Komljenović.

Prema njegovim riječima, za 10 mjeseci ove godine je s tržišta samoproglošenog Kosova uvezeno robe u vrijednosti 20,57 mil KM, što je za 7,17 mil KM ili 53,54% više u odnosu na 10 mjeseci prošle godine.

- Što se tiče proizvoda koje smo uvozili, na prvom mjestu su željezne i čelične cijevi u vrijednosti 5,1 mil KM, zatim sirova i krupna goveđa koža od 4,6 mil KM, a potom papir i karton u vrijednosti 1,5 mil KM - kazao je Komljenović.

Iz kompanije Milkos iz Sarajeva, koja je do uvođenja taksa bila jedna od kompanija koje su najviše izvozile na kosovski prostor, za Nezavisne novine kažu da su odmah po ukidanju taksa ponovo krenuli s izvozom.

- Mi smo se vratili na mjesto koje smo imali prije nego što su uvedne zabrane. Premašili smo svoja očekivanja i rezultate koje smo imali u poređenju s prošlom godinom, a bilježemo rast poslovanja što se tiče izvoza na tržište samoproglašenog Kosova - ističu iz ove komapnije.

Nenad Vukoje, vlasnik mljekare Pađeni iz Bileće, kazao je da još ne izvoze svoje proizvode na kosovsko tržište, ali imaju nagovještaja da bi se u narednom periodu i to moglo dogoditi.

- Još nismo počeli s izvozom, ali pregovaramo da krenemo s plasiranjem naših proizvoda na kosovsko tržište - kazao je Vukoje.

Među preduzećima koja su ranijih godina prednjačila po količinama robe izvezene na Kosovo je Komerc Mali iz Prnjavora, koje je na tamošnje tržište plasiralo rebrasti betonski čelik i toplo valjanu žicu. Iz ove kompanije, međutim, kažu da više ne izvoze na to tržište.

- Već jedan izvjestan period ne izvozimo naše proizvode na ovo tržište - kazali su u preduzeću Komerc Mali.

Inače, u godinama prije uvođenja taksa od 100%, vrijednost izvoza robe iz BiH na tržište samoproglašenog Kosova bila je oko 160 mil KM.

Podsjećanja radi, Kosovo je u novembru 2018. godine uvelo takse na uvoz robe iz BiH, a one su ukinute tek 31. marta prošle godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.