NavMenu

Ambijent Staroga grada Mostara: Hotel "Ruža" je najmanji problem, veći su u njegovoj blizini

Izvor: Dnevni list Utorak, 14.09.2010. 10:42
Komentari
Podeli

Iako se ovih dana očekivala službena odluka koju je donio Odbor za svjetsko kulturno nasljeđe UNESCO-a na nedavnom zasjedanju u glavnom gradu Brazila – Braziliji, ista još nije objavljena na web stranici UNESCO-a.

No, i bez službene objave, zna se da je riješena trakavica oko četvrtog kata hotela "Ruža", jer je izvješće, koje su ranije ove godine napravili stručnjaci IKOMOS-a u Parizu, usvojeno bez ikakvih rasprava i prigovora vezanih uz stavke koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, te nije bilo dodatnih rasprava o istoj temi na zasjedanju odbora u Braziliji, potvrdio je Amir Pašić, nekadašnji predsjednik komisije za uklapanje hotela "Ruža" u ambijent Staroga grada, kao i predsjednik vijeća za izradu regulacijskog plana za područje Starog grada.

Drugi problemi prevladavaju


Prema njegovim riječima, službenom objavom će se moći prekinuti zastoji, te više ništa ne bi trebalo stati na put izgradnji na mostarskom hotelu. Tako da će se, prema svemu sudeći, objekt graditi onako kako je bio predviđeno u posljednjim nacrtima. Rušenje posljednjeg kata neće biti potrebno, no neće se moći izgraditi dodatni sadržaji na krovu koji su bili predviđeni. No, prema njegovom mišljenju, hoće li hotel biti s četiri ili tri kata je najmanje bitno, jer postoje mnogi drugi problemi koji ga okružuju.

"Ono što uistinu pravi problem u staroj jezgri grada jest činjenica da se već 10 godina ništa nije uradilo na poboljšanju okoline. Šećući kujundžilukom u zimskom razdoblju ne možeš ne osjetiti kanalizaciju, koja se opojno širi, i to tako traje godinama. Jedino što je postavljeno u posljednje vrijeme je par čunjeva da se ne može s vozilom ući u staru jezgru, što je sasvim uredu, ali i tu pojedinci imaju ključ od istih, pa se nesmetano vozaju tamo i ovamo", priča Pašić. Za to vrijeme, kako tvrdi on, policija, umjesto da se bavi ozbiljnijim problemima, samo gleda gdje je tko nepravilno parkirao kako bi ga mogla kazniti, iako je mnogo ozbiljnijih problema neposrednoj blizini. Naravno, neizostavni su pripadnici romske populacije, nastavlja Pašić, koji su postali sastavni dio Starog grada, jer se naprosto ne možeš okrenuti da te netko od njih ne povuče za rukav tražeći novac.

Odgovornost nadležnih


Sve su to problemi koje je mnogo bitnije riješiti kako bi stari dio grada dobio onu sliku kakvom je pravi Mostarci pamte. Sve dok spomenuti problemi ne postanu prioritet odgovornim ljudima koji jedini mogu doprinijeti promijeni i učiniti bolju budućnost sebi i građanima, te naravno turističkoj sezoni, nastavit će propadati biser kakav ne postoji nigdje drugo u svijetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.