NavMenu

Sve veća potražnja za zlatom i draguljima - Za četiri godine BiH udvostručila uvoz

Izvor: Dnevni avaz Srijeda, 04.09.2019. 09:01
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Među građanima Bosne i Hercegovine posljednjih godina vlada velika potražnja za zlatom, draguljima i drugim plemenitim metalima. To potvrđuje podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da je za samo sedam mjeseci ove godine u našu zemlju uvezeno više od 13 mil KM vrijednih predmeta i nakita. To je za tri miliona više nego u cijeloj prošloj godini.

I zlatari s kojima je Avaz razgovarao potvrdili su da posljednjih godina sve više građana dolazi kod njih i prodaje vrijedne metale.

- Često dolaze sa zlatnim lančićima, prstenjem, slomljenim nakitom i prodaju ga. Otkupna cijena zavisi od karata. Gram zlatnog nakita od osam karata košta oko 25 KM, dok je najskuplji onaj od 18 KM, a cijena mu je oko 65 KM. Dukat od 22 karata košta oko 70 KM, a gram čistog zlata, odnosno poluge od 24 karata, košta oko 100 KM – rekao je jedan sarajevski zlatar.

Porastao uvoz

Uvoz se za četiri godine, prema podacima UIOBiH, skoro udvostručio. Tako je 2014. uvoz zlata, srebra i draguljarskih predmeta iznosio 6,3 mil KM, a lani je porastao na 10 mil KM. U prvih sedam mjeseci ove godine najviše su se uvozili draguljarski predmeti i njihovi dijelovi od plemenitih metala (8,7 mil KM).

Cijene zlata dosegle su najviši nivo vrijednosti u posljednjih šest godina, 1.337 EUR po unci, što je najviše od aprila 2013.

Smanjen izvoz

Da zlato, dragulji i ostali plemeniti metali ostaju u BiH, potvrđuje podatak da je posljednjih godina smanjen ili stagnira njihov izvoz. Rekordan izvoz bio je 2013. godine, kada je porastao na čak 35 mil KM. U posljednje četiri godine izvoz iznosi oko 10 mil KM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.