Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.10.2015.| 09:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Peter Duffy novi direktor misije USAID-a u BiH

Peter Duffy (Foto: usaid.gov)
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sa zadovoljstvom najavljuje dolazak novoimenovanog direktora Misije USAID-a za Bosnu i Hercegovinu Petera Duffy-ja, prenosi "Manager".

Kao direktor misije, Duffy će nadgledati najveći dio civilne pomoći američke vlade Bosni i Hercegovini, koji za 2015. godinu iznosi 28 mil USD.

Njegov dolazak potvrđuje daljnju posvećenost američke vlade bilateralnim odnosima dvije države, te promicanju evroatlanskih integracija jačanjem efikasnijih i odgovornijih institucija koje zadovoljavaju potrebe građana, ali i stvaranjem konkurentne, tržišno orijentirane ekonomije koja pruža bolje mogućnosti za sve građane BiH.

Prije ovog imenovanja, Duffy je radio kao zamjenik direktora USAID Misije u Afganistanu. Prije toga je bio direktor Programskog ureda USAID-a u Afganistanu, nadležan za strateško planiranje, koordinaciju donatora i nadgledanje i evaluaciju USAID-ovog cjelokupnog protfolija u toj zemlji, zatim direktor Programskog ureda misije USAID-a u Ukrajini, Bjelorusiji i Moldaviji, a radio je također i u misijama na Kosovu i u Pakistanu.

- Jedva čekam da vodim misiju USAID-a u Bosni i Hercegovini, prelijepoj zemlji bogate kulture i baštine te velike prirodne resurse. Tijekom naredne tri godine, pod mojim vodstvom, USAID će nastaviti podržavati aktivnosti za kreiranje boljeg poslovnog okruženja i ekonomskih mogućnosti, te jačanja vladavine prava i promicanja demokratskih principa kako bi se unaprijedio život građana BiH - rekao je Duffy.

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 mlrd USD pomoći namijenjene podršci ekonomskog, demokratskog i socijalnog napretka u BiH, prenio je "Manager".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.