NavMenu

"Drvoplus" pobjednik "Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju 2014" u RS

Izvor: eKapija Utorak, 16.12.2014. 08:49
Komentari
Podeli
Takmičarski tim "Drvoplus" iz Banje Luke pobjednik je ovogodišnjeg Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju "DBD" (drvo-blok-drvo). Drugo mjesto osvojili su njihovi sugrađani, ekipa "Spajkleb" za inovaciju pod nazivom "SPL", a treće takmičarski tim "Srednjoškolci", takođe iz Banje Luke, za inovaciju "Simpl met".

Prvonagrađena ideja podrazumijeva izradu elemenata od otpadnih drvenih sortimenata namijenjenih za izgradnju vikendica, bungalova, ograda, dječijih igrališta i drugih objekata od drveta, a način obrade elemenata i njihova montaža su jednostavni, brzi i nisu tehnološki zahtjevni, te je izrada moguća od svih vrsta drveta.

Drugonagrađena ideja na TNTI je skripta za poboljšanje performanse procesora jedne marke telefona. Nastao je prije četiri godine i od tada je prošao mnoge faze dorade da bi danas postao "vještačka inteligencija" koja reguliše sve procese unutar softvera.

Ona procjenjuje kada na telefonu postoji potencijalna opasnost od hakerskih napada i virusa, te pokušava od njih da se odbrani. Ako u tome ne uspije, poslije napada vraća podatke sa sigurnog servera nazad na telefon. Ova inovacija trenutno ima više od četiri miliona korisnika.

Trećenagrađena inovacija, osim što obavlja klasične matematičke funkcije (sabiranje, oduzimanje, množenje i dijeljenje) u vidu aplikacije, takođe, crta grafike i objašnjava ih. Ona je inovativna upravo zbog toga što u svijetu ne postoji aplikacija koja u isto vrijeme crta i objašnjava funkciju.


U finalni dio takmičenja plasiralo se šest ekipa, a ukupni fond nagrada iznosio je 35.000 KM.

Organizatori ovogodišnjeg Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, osmog po redu u Republici Srpskoj, bili su Ministarstvo nauke i tehnologije RS, Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Privredna komora Republike Srpske, Privredna komora Srbije, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Republički savjet za nauku i tehnologiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.