NavMenu

Kivano uspijeva i u Semberiji - Jednostavan uzgoj vitaminski bogatog voća

Izvor: eKapija Srijeda, 25.09.2019. 12:07
Komentari
Podeli
(Foto: jasper-m/Pixabay)
Kivano, egzotično voće, koje se uzgaja u Južnoj Africi i na Novom Zelandu, može se uzgajati i u Semberiji, pokazao je to Žarko Pavlović, mašinski inženjer iz Popova. Kivano je porijeklom iz Zimbabvea, zovu ga i afrički krastavac ili afrička rogata dinja.

U pitanju je povrće voćnog okusa, iz porodice krastavca. Kad je zelen, kivano se može konzumirati u salati, kao krastavac.

- Kada sazrije, kivano je zdravo, vitaminima i mineralima bogato voće. Ima ukus dinje. S punim pravom ga svrstavaju i u povrće i u voće. Izuzetno je ljekovit, osvježava i pomaže organizmu da se snabdije neophodnim vitaminima. Počeo sam ga uzgajati prije osam godina - istakao je Pavlović.

Osim kivana Šarko Pavlović uzgaja i čičoku, vrstu slatkog krompira, muskatne tikve i bundeve. Zasadio je i paolovniju, prenio je portal Infobijeljina.com.

- Što se tiče kivana, najbolje je zemljište prihrtanjivati stajnjakom. Nikakva druga tretiranja nisu neophodna. U ovoj sezoni uspio sam sa stotinu kućica proizvesti između 500 i 1.000 komada kivana. Krenula je i prodaja, po 1,5 KM po komadu. Poslao sam kivano i u Banjaluku, da ljudi vide i uvjere se da je kivano prava "vitaminska bomba". Cijedim ga i u sok, tako da od tri kivana dobijem oko litar ukusnog osvježavajućeg soka.


Žarko kaže da su i muskatne bundeve, kada se konzumiraju pečene, slađe od šećera i mogu zamijeniti kolače.

Što se tiče kivana, odgovara mu klima sa puno sunčanih dana. Sve biljke zahtijevaju navodnjavanje, ljudsku pažnju i brigu. Da se biljke ponekad ponašaju kao ljudska bića i da grade divan sklad i harmoniju u prirodu, naučnici su odavno otkrili i potvrdili.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.