Izvor: eKapija | Srijeda, 25.09.2019.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kivano uspijeva i u Semberiji - Jednostavan uzgoj vitaminski bogatog voća

(Foto: youtube.com)
Kivano, egzotično voće, koje se uzgaja u Južnoj Africi i na Novom Zelandu, može se uzgajati i u Semberiji, pokazao je to Žarko Pavlović, mašinski inženjer iz Popova. Kivano je porijeklom iz Zimbabvea, zovu ga i afrički krastavac ili afrička rogata dinja.

U pitanju je povrće voćnog okusa, iz porodice krastavca. Kad je zelen, kivano se može konzumirati u salati, kao krastavac.

- Kada sazrije, kivano je zdravo, vitaminima i mineralima bogato voće. Ima ukus dinje. S punim pravom ga svrstavaju i u povrće i u voće. Izuzetno je ljekovit, osvježava i pomaže organizmu da se snabdije neophodnim vitaminima. Počeo sam ga uzgajati prije osam godina - istakao je Pavlović.

Osim kivana Šarko Pavlović uzgaja i čičoku, vrstu slatkog krompira, muskatne tikve i bundeve. Zasadio je i paolovniju, prenio je portal Infobijeljina.com.

- Što se tiče kivana, najbolje je zemljište prihrtanjivati stajnjakom. Nikakva druga tretiranja nisu neophodna. U ovoj sezoni uspio sam sa stotinu kućica proizvesti između 500 i 1.000 komada kivana. Krenula je i prodaja, po 1,5 KM po komadu. Poslao sam kivano i u Banjaluku, da ljudi vide i uvjere se da je kivano prava "vitaminska bomba". Cijedim ga i u sok, tako da od tri kivana dobijem oko litar ukusnog osvježavajućeg soka.

Žarko kaže da su i muskatne bundeve, kada se konzumiraju pečene, slađe od šećera i mogu zamijeniti kolače.

Što se tiče kivana, odgovara mu klima sa puno sunčanih dana. Sve biljke zahtijevaju navodnjavanje, ljudsku pažnju i brigu. Da se biljke ponekad ponašaju kao ljudska bića i da grade divan sklad i harmoniju u prirodu, naučnici su odavno otkrili i potvrdili.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.