NavMenu

Na području Banjaluke niče još 80 zgrada

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 31.01.2021. 11:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Josue Isai Ramos Figueroa/unsplash)Ilustracija
Na teritoriji Banjaluke trenutno je aktivno 80 gradilišta na kojima grade stambene i poslovne objekte veće od 400 metara kvadratnih i to je veoma dobar broj s obzirom na to da je zimska sezona, istakli su za Nezavisne u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Prema njihovim riječima, u zimskom periodu se manje gradi zbog loših vremenskih uslova, te se početkom proljeća i nove građevinske sezone očekuju nove prijave početka građenja te još aktivnih gradilišta na teritoriji grada.

- Ostvareni prihodi od naknade za uređenje građevinskog zemljišta i rente u toku prošle godine su iznosili 10.135.392 KM - naveli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Dodaju da su prihodi koji su se slili u gradski budžet za ove naknade manji u odnosu na 2019. godinu, i to najviše zahvaljujući pandemiji virusa korona.

- Ostvareni prihodi od naknade za uređenje građevinskog zemljišta i rente u periodu od 1. januara 2019. do 31. decembra 2019. godine su iznosili 14.874.291 KM. U toku 2019. u gradu je bilo aktivno 98 gradilišta, što je dovelo i do pojačanih uplata po osnovu ovih naknada - kazali su u resornom odjeljenju.

Istakli su da je u toku prošle godine na teritoriji grada bilo aktivno oko 100 gradilišta.

- Na ovim gradilištima su građeni objekti koji su pojedinačno bruto građevinske površine veće od 400 metara kvadratnih - objasnili su u ovom odjeljenju.

Naglasili su da su dobri rezultati zabilježeni i u okviru jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola.

- Time se omogućava da investitori, bilo da su u pitanju firme ili fizička lica, na jednom mjestu dobiju sve neophodne saglasnosti komunalnih preduzeća u procesu gradnje - objasnili su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Prema podacima Centra za dozvole Gradske uprave, u toku prošle godine izdate su ukupno 153 dozvole za građenje, od toga 123 za fizička lica, a 23 dozvole za investitore i firme.

- Lista izdatih lokacijskih uslova u toku prošle godine sadržavala je 1.320 dozvola, od toga je za fizička lica izdato ukupno 700 dozvola, a za pravna 620 - navodi se u podacima Centra za dozvole Gradske uprave.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.