NavMenu

Studentima Šumarskog fakulteta u Sarajevu predstavljen alat za identifikovanje šuma visoke zaštite

Izvor: eKapija Utorak, 10.06.2014. 14:47
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Izlaganjem na temu "Korištenje certifikacije i plaćanja za ekosistemske usluge za promociju održivog gazdovanja šumama" Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u utorak je studentima Šumarskog fakulteta u Sarajevu i šumarskim stručnjacima predstavila novi alat za identificiranje i vrednovanje šuma visoke zaštite - Habeas. Riječ je o alatu koji su razvili portugalski stručnjaci i njime ostvarili izvanredne uspjehe u svojoj zemlji, a postojećoj su bazi sada dodane i šume Tuzlanskog kantona, navodi se u saopštenju.

Iako je WWF ovaj alat razvio s ciljem identificiranja i vrednovanja šuma visoke zaštitne vrijednosti, u svjetlu trenutačnih prirodnih katastrofa WWF je studentima ukazao i na činjenicu da se Habeasom mogu identificirati kritična mjesta gdje je bitno prepoznati važne usluge ekosistema.

- Uz očuvanje vodnog režima, mikroklime, skloništa divljih životinja i ostalih dobrobiti, protuerozijska uloga šuma je ključna. Kada bi postojala međusektorska suradnja i kada bi svi sektori koji koriste usluge šumskih ekosistema financijski sudjelovali u njihovom održavanju, šumama bi se moglo učinkovitije gazdovati i drastično bi se smanjila klizišta s kakvima se sada susrećemo u regiji. Habeas u budućnosti može pomoći da se identificiraju i kartiraju kritična područja, odaberu prioriteti i kompanije odnosno sektori koji bi bili spremni investirati u ta područja - istaknula je Stella Šatalić, voditeljica programa šuma WWF-ovog Mediteranskog programa.

Ona je ujedno i menadžerica projekta "Promoviranje održivog gospodarenja šumama kao podrška održivom razvoju u Bosni i Hercegovini" čija provedba prve faze u BiH ovih dana završava.


IKEA i WWF su u januaru 2012. započeli provedbu spomenutog projekta, a u ljeto 2013. dovršili i FSC certifikaciju 56.000 ha šuma Tuzlanskog kantona kojima gazduju "Šume Tuzlanskog kantona" (ŠTK). Poduzeće "Ramex" zadovoljilo je sve uvjete za pridobivanje FSC Chain of Custody certifikata, čime je uspostavljen kompletan lanac ekološki održive industrije drva u Tuzlanskom kantonu. Tako su ispunjeni svi visoki standardi održivosti koje IKEA, investitor projekta, traži od svojih dobavljača. Studenti Šumarskog fakulteta prije dva mjeseca su posjetili certificirane šume u Banovićima i upoznali se sa sistemom certifikacije i sa šumama visoke zaštitne vrijednosti. Certifikacija šumama ŠTK donosi bolje očuvanje biološke raznolikosti, smanjenje mogućih ilegalnih aktivnosti kao i bolje mogućnosti plasmana certificiranog drva na međunarodna tržišta.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.