NavMenu

Federacija BiH uopće ne proizvodi šećer, kvasac, slad, ulje - Iskorišćenost kapaciteta u prehrambenoj industriji ispod 50%

Izvor: eKapija Nedjelja, 11.05.2014. 17:36
Komentari
Podeli

Unatoč činjenici da je BiH okarakterizirana kao zemlja idealna za uzgoj raznih poljoprivrednih proizvoda, porazni su podaci prezentirani na posljednjoj sjednici Vlade FBiH u kojima je navedeno kako je iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji u prosjeku ispod 50%, prenosi portal "Kupujmo domaće".

Prema informaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH u 2013. godini se, između ostalog, navodi da u Federaciji BiH još nema proizvodnje šećera (osim pakovanja), biljnog jestivog ulja, etil alkohola, kvasca i slada.

Najviša iskorištenost kapaciteta je u pogonima za proizvodnju osvježavajućih bezalkoholnih pića 59,78%, a najniža u proizvodnji vina od 13,22%, mada je veća nego u 2012. godini kada je iznosila 10,80%.

Proizvodnja mesa i mesnih prerađevina je, u posljednje dvije godine, na istoj razini. Porast proizvodnje u 2013. godini zabilježen je kod sušenog svinjskog mesa za 75% u odnosu na 2012. godinu, zatim u proizvodnji pilećeg mesa, pašteta, prerađevina od purećeg mesa i gotovih jela na bazi mesa.

U proizvodnji prehrambenih proizvoda od voća i povrća nije moguće iskazati tačan odnos proizvodnje po godinama, ali se može uočiti da je povećana proizvodnja soka i čipsa.

Ukupna proizvodnja mlijeka i proizvoda na bazi mlijeka smanjena je u 2013. godini za sedam miliona kilograma. Povećana je proizvodnja obranog mlijeka, mlijeka u prahu i sireva.

Proizvodnja brašna i proizvoda na bazi brašna je za 13% veća nego u 2012. godini, dok je proizvodnja čokolade i ostalih konditorskih proizvoda neznatno povećana. Proizvodnja pržene kafe je u 2013. godini povećana za 115%.

Zanimljiv je podatak da je u 2013. godini zabilježen rast proizvodnje alkoholnih pića za oko 2,5 puta, dok je proizvodnja piva smanjena za 21%.


Proizvodnja prirodne mineralne vode povećana je za oko 6,7%, a bezalkoholnih pića za oko 3,2%. Prema informacijama iz resornog ministarstva, enormno je povećana proizvodnja rezanog duhana, a smanjena proizvodnja cigareta.

U Federaciji BiH u 2013. godini, u odnosu na 2012. nije bilo značajnog rasta niti pada cijena proizvoda koje domaćinstva kupuju zbog lične potrošnje. Cijene su u prosjeku niže za 0,2%. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, broj zaposlenih u proizvodnji prehrambenih proizvoda u 2013. godini, u odnosu na 2012. povećan je za 4,6%, dok je u proizvodnji pića smanjen za 3,7% i duhanskih proizvoda za 5,8%.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.kupujmodomace.ba od 09.05.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za dvije godine i treća traka preko Romanije - Predstavljen projekat vrijedan 6 mil KM

U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo juče je održana prezentacija glavnog projekta "Izgradnje dodatne trake za spora vozila na magistralnom putu M-19 (nova oznaka MI 114), dionica Podromanija–Sumbulovac, prevoj Romanija", koji bi trebalo da znatno olakša funkcionisanje saobraćaja na relaciji Sokolac-Pale, da omogući brži protok vozila i poboljša bezbjednost saobraćaja na ovoj, izuzetno frekventnoj, saobraćajnici. Vrijednost projekta je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.