NavMenu

Kolike su plate u marketingu?

Izvor: eKapija Utorak, 18.03.2014. 08:21
Komentari
Podeli

Najbolje i najlošije plaćeni poslovi u markting sektorima 2014Najbolje i najlošije plaćeni poslovi u markting sektorima 2014
Više od 3.000 marketing profesionalaca je učestvovalo u jednom od najopsežnijih globalnih istraživanja dostupnih u marketing industriji. Osim analize prosječnih plata po sektorima, ova studija "MarketingWeek"-a, je dala odgovore na pitanja o stresu marketara, stavovima vezanim za marketing budžete i odnosu marketing profesionalaca prema znanju i novim vještinama.

Ono što je očekivano je da je dvije trećine marketara (61%) pod stresom ili pod pritiskom, a jaz između plata se u 2014. opet proširio. Prosječna plata u marketingu za muškarce na svim nivoima je 61.022 EUR, a za žene 48.404 EUR, što predstavlja značajnu razliku. Treba imati u vidu da su iskazane bruto plate na godišnjem nivou i da je većina ispitanih iz kompanija koje posluju na najrazvijinijm tržištima svijeta.

Među onima sa najvišim primanjima generalno, jesu marketing direktori sa prosječnim primanjima od 114.699 EUR, dok za njihove koleginice taj iznos predstavlja 93.825 EUR. Veliki procenat marketara je u upravnom odboru svojih kompanija i 45% njih kaže da njihova firma ima marketing direktora najvišeg nivoa.

Najbolje i najlošije plaćeni poslovi u markting sektorima 2014.

Prosječna plata se između 2012. i 2013. povećala sa 3.050 EUR, na 54.915 EUR, a marketing direktori u prosjeku zarađuju 105.121 EUR, što je za 14,4% veće od prošlogodišnjih plata. Marketari u automobilskoj, industriji alkoholnih pića i TV industriji su najbolje plaćeni. Prosječna povišica plate za prethodnu godinu je 3,7%, što je takođe i prosječna povišica za marketing menadžere, sa 44.856 EUR na 46.954 EUR.

Raspodjela plata: žene vs. muškarci

Razlike u primanjima između muškaraca i žena u oblasti marketinga iznosi 18.000 EUR. Prosječna plata za muškarce je 65.375 EUR, a za žene 47.213 EUR. Muškarci imaju veća primanja od žena u 20 različitih poslova za koja su sprovedena istraživanja, dok žene zarađuju više od muškaraca u 8 kategorija. Muški marketing menadžeri zarađuju u prosjeku 48.619 EUR, a žene 44.348 EUR, što predstavlja razliku od skoro 10%.

Ovakvi statistički podaci su dobijeni uprkos činjenici da su 65% ispitanika bile žene.

Razlika postoji djelimično i zbog toga što muškarci imaju agresivniji pristup kad su u pitanju povišice, iako su žene često prikladnije za taj posao i imaju bolji ojsećaj za detalje.

Stres u marketingu

Marketing sektor se možda smatra jednim od najzabavnijih sektora za rad, ali iako je posao marketara da imaju kreativne ideje, oni su takođe pod stresom i to u velikom procentu - 61% kaže da je pod stresom ili osjeća pritisak.

Sportski marketari su pod najvećim stresom, skoro tri četvrtine njih (74,4%) oni takođe imaju i najniža primanja u poređenju sa svojim kolegama iz drugih industrija. Prosječna primanja su im 42.336 EUR, u poređenju sa marketing platama u čitavoj industriji koja je u prosjeku 53.575 EUR. Međutim, visina stresa i plate variraju, sa onima u automobilskoj industriji koji su među najviše plaćenima, iako u velikom procentu ističu da su pod stresom (67,7%). Oni koji su najmanje pod stresom su u sektoru komunalnih usluga, njih 47% kaže da osjeća pritisak ili stres.

Stres je umnogome uzrokovan time što je važnost marketinga u porastu, a stoga i uloga marketara.

Marketari u upravnim odborima kompanija

Veliki procenat marketara se nalazi u upravnom odboru svojih kompanija - 45% kaže da njihova kompanija ima marketing direktora najvišeg nivoa. Najveća vjerovatnoća za marketing članom u upravnom odboru je među proizvođačima alkoholnih pića, a oni iz sportskog marketinga imaju najmanje šanse za to. Međutim, 54% svih ispitanika tvrdi da je marketing samo trošak u njihovim kompanijama. Trećina njih kaže da je marketing dobro ulaganje, a 13,6% kažu da uloga marketinga nije najbolje shvaćena od ostatka kompanije.

Nedostatak znanja iz marektinga: šta kažu marketari?

Digitalni marketing je ono u čemu većini marketara nedostaje znanja; skoro trećina njih (31,7%) su rekli da bi željeli da znaju više o ovoj oblasti. Društveni mediji su druga po redu najpopularnija oblast iz koje bi marketari željeli da osveže svoja znanja. Marketari koji rade na radiju, spoljnim medijima i proizvodnji alkohola misle da imaju najmanje znanja iz oblasti digitalnih medija. Sportski marketari, oni koji rade na TV-u i u zabavnoj industriji osjećaju najveće "rupe u znanju" kada su u pitanju društveni mediji.

Izvor: www.intelligence.rs



Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.