NavMenu

U januaru 2014. pozitivno mišljenje o izvozu mlijeka?

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.11.2013. 16:07
Komentari
Podeli

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izrazio je nadu da će BiH u drugoj polovini januara od inspektora za hranu i veterinarstvo EU iz Dablina dobiti pozitivno mišljenje o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, prenosi portal Capital.ba.

- Svi užurbano radimo da do tada otklonimo još neke eventualne nedostatke koje primijetimo - izjavio je Kalaba novinarima u Sarajevu nakon predstavljanja ostvarenog napretka u prvoj godini provođenja aktivnosti za izgradnju kapaciteta veterinarskih laboratorija i inspekcije u BiH za približavanje standardima EU.

Prema njegovim riječima, u posljednjih godinu dana je napravljen veliki pomak na tom planu, a među ključnim rezultatima ovog projekta su odobrenje Programa praćenja rezidua za mlijeko, med, jaja i perad, potom potpisivanje Protokola o usvajanju komandnog lanca, validacija i akreditacija brojnih metoda na nivou uključenih veterinarskih laboratorija, te uspješna obuka veterinarskih inspektora.

- Sve što je osmišljeno u Protokolu treba prenijeti u Zakon o veterinarstvu da bi bio uspostavljen vertikalni lanac komandovanja, što je jedan od osnovnih uslova za izvoz namirnica životinjskog porijekla u EU, a bila je jedna od osnovnih zamjerki Evropske komisije - istakao je Kalaba.

Kako prenosi Capital.ba, on je naveo da interresorna grupa radi na izmjeni zakonskih rješenja u ovoj oblasti tako da će, vjerovatno, biti usvojene izmjene i dopune Zakona o veterinarstvu, novi zakon o hrani, dok će u Zakonu o poljoprivredi i ruralnom razvoju biti malo promjena.

Podsjećajući da je BiH kandidovala pet objekata i 93 farme za kontrolu, Kalaba očekuje da će se oni brzo naći na listama za izvoz ukoliko dobiju pozitivno mišljenje.

- Nadamo se da će Evropska komisija to da omogući po ubrzanoj proceduri, jer sve članice EU moraju da potvrde izvještaj inspektora - rekao je Kalaba.

On podsjeća da je BiH dobila odobrenje za izvoz meda, da od ranije ima odobrenje za izvoz ribe, a u narednom periodu će ići u obezbjeđenje odobrenja za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja, te crvenog mesa, za šta je komplikovanija procedura.

Direktor USAID-a u BiH Dejvid Bart ukazao je da je ulaskom Hrvatske u EU zaustavljen izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u tu zemlju, koji je iznosio 43 mil KM na godišnjem nivou ili skoro 50% od 90 mil KM ukupnog izvoza ovih proizvoda.

- Nadamo se da će aktivnosti koje USAID provede sa partnerima iz Švedske, Češke i BiH doprinijeti pozitivnoj odluci inspektora iz Dablina. Našim naprednim programima obuke, za samo godinu dana vidjeli smo značajan napredak u pravcu akreditacije laboratorija u BiH, te poboljšan kapacitet veterinarskih inspektorata i drugih institucija koje su uključene u provođenje programa praćenja - istakao je Bart.

Direktor Švedske razvojne agencije u BiH Pele Person istakao je da ovaj projekat pokazuje koje koristi građanima BiH može da donese članstvo u EU. On je naveo da je samo u sektoru mljekarstva i meda oko 100.000 ljudi pogođeno zato što su kasno donesene odluke u vezi usklađivanja potrebnih propisa i regulative.

Direktor Češke razvojne agencije u Pragu Mihal Kaplan istakao je iskustvo Češke u provođenju sistema za bezbjednost hrane, koji su usklađeni sa EU, mogu biti neprocjenjivi za BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je među pet glavnih prioritetnih zemalja za Češku razvojnu agenciju.

- Naša pomoć iznosi približno 3 mil EUR i usmjerena je na različite sektore, uključujući vodu, energiju, poljoprivredu, zdravstvo i izgradnju institucionalnih kapaciteta - naveo je Kaplan, a prenio portal Capital.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.