NavMenu

Propao projekat izgradnje gasovoda "Nabuko"?

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 27.06.2013. 10:46
Komentari
Podeli

Projekat izgradnje novog gasovoda "Nabuko", koji je trebalo da omogući dopremanje gasa iz Azerbejdžana u Evropu, doživio je propast, piše bečki "Prese".

Ne navodeći izvor, austrijski dnevnik tvrdi da je razlog za odustajanje od gradnje istupanje koncerna "British petroleum" iz tog projekta.

Projekat gasovoda "Nabuko", u kojem je lidersku ulogu imao OMV, trebalo je, od kraja 2017. godine, da sa kaspijskog gasnog polja Šah Deniz doprema gas u Evropu.

Ovo gasno polje trebalo je da bude najvažniji izvor gasa za "Nabuko".

Konzorcijum, koji su činili BP, "Statoil", "Total", "Lukoil", iranska naftna kompanija NIOC, turski TPAO i azerbejdžanski SOCAR očigledno su se, kako navodi "Prese", odlučili za konkurentni projekat TAP (Trans Adriatic Pipeline - Transjadranski gasovod).

Gasovod "Nabuko" je, prema planovima, trebalo da ide preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske do Austrije.

"Prese" procjenjuje da se TAP, u kojem učestvuju i švajcarski EGL i norveški "Statoil", kao i njemački "E-on", nametnuo zahvaljujući nižim troškovima. Naime, taj gasovod biće oko 500 kilometara kraći od "Nabuka", koji je trebalo da bude dug 1.300 kilometara. TAP treba da dovodi gas u Evropu preko Grčke do Italije, a biće djelimično građen i ispod mora.

"Nabuko" je ujedno i konkurentan projekat ruskom "Južnom toku", čiji će krak gasovoda proći i kroz Republiku Srpsku.

Prolongiranje

Prvobitni projekat "Nabuko" predviđao je izgradnju gasovoda dugog 3.900 kilometara, koji bi povezao zemlje centralne Azije sa Austrijom preko teritorije Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske. Rok za početak izgradnje i puštanje u rad tog gasovoda više puta je odlagan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.