NavMenu

Rasprava u NS RS o Andrićgradu - Za jedne nacionalni interes, drugi kritikuju

Izvor: eKapija Utorak, 14.05.2013. 11:38
Komentari
Podeli

AndrićgradAndrićgrad

Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja turizma u 2011. i 2012. godini izazvao je danas burnu raspravu na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, javlja RTRS.

Dok su poslanici vladajućih stranaka isticali važnost Andrićgrada za razvoj turizma u Srpskoj, poslanici opozicije su upozoravali na netransparentnost trošenja novca za ovaj projekat, te pitali zašto čitav kapitalni grant iz bryta za razvoj turizma ide u Andrićgrad.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica kazao je da će Vlada Srpske i dalje podržavati ovako značajne turističke objekte, te da opozicija prema Andrićgradu treba da se ophodi kao važnom nacionalnom interesu za srpski narod.

- Republika Srpska za sada nema nijedan prepoznatljiv turistički objekat kakav je Andrićgrad. On može da ima potencijalni regionalni značaj. U takav projekat vrijedi ulagati- istakao je Mazalica i dodao da će putnici namjernici na takvom mjestu ostavljati novac.

On je rekao da nije tačno da idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica i njegovo preduzeće nisu unijeli kapital u Andrićgrad, dodavši da je Kusturičino preduzeće unijelo 5.000 KM, tj. 51% osnivačkog kapitala.

- Suštinsko nerazumijevanje kada je u pitanju ulaganje u Višegrad jeste, da postoji razlika između privrednog društva koje ima koncesiju i Andrićgrada kao pojma. Vlada je izdvojila sredstva za gradnju pozorišta, bioskopa, straduna. Zar Vlada ne treba da ulaže u bioskop, pozorište i komunalnu infrastrukturu Andrićgrada kao pojma- upitao je Mazalica opozicione poslanike.

Poslanik SDP BiH Slobodan Popović rekao je i da nije dobro da nema podataka o utrošenom budžetskom novcu za izgradnju Andrićgrada.

- Јoš se ne znaju vlasnička prava, a sav novac dosad je dala RS, Vlada, javna preduzeća, Elektroprivreda, a ništa drugi vlasnik, Emir Kusturica- kazao je Popović.

Poslanik SNSD Goran Lončarević rekao je da sve što je rekao Popović "spekulacija", te ga upitao da li je bio u Andrićgradu i vidio koliko je već izgrađeno.

- Postoje svi podaci, kako na lokalnom nivou, tako i kod vladine Komisije koja prati realizaciju gradnje grada od kamena. Do marta, za 13 mil KM urađeno je ono za šta je bilo planirano da se utroši 17 mil KM - rekao je Lončarević.

Poslanik PDP Velimir Sakan rekao je da je priča da je Andrićgrad od nacionalnog interesa smiješna i da je ta priča medijski napumpana, kao i da taj projekat nema ekonomsku opravdanost.

Ministarka trgovine i turizma Srpske Maida Ibrišagić Hrstić rekla je da je u izgradnju Andrićgrada do sada utrošeno 19 mil KM, a da je Vlada Srpske u 2011. i 2012. godini uložila 5,5 mil KM.

- Vlada Srpske je u okviru kapitalnog granta razvoja turizma u 2011. godini uložila 1,5 mil KM, a u prošloj godini 4 mil KM za realizaciju projekta izgradnje Andrićgrada- istakla je ministarka u završnoj riječi nakon razmatranja izvještaja o turizmu. Naglasila je da će se po usvajanju finansijskog izvještaja o poslovanju preduzeća Andrićgrad dobiti precizni podaci o ukupnim ulaganjima drugih osnivača ovog preduzeća.

Napomenula je da se sredstva koja se dodjeljuju kao kapitalni grant ne mogu dobiti bez pravdanja prethodne tranše i da će se postotak vlasništva nad objektima u Andrićgradu znati tek nakon završetka njegove izgradnje.

- Komisija koju je formirala Vlada Srpske prati dinamiku realizacije projekta izgradnje Andrićgrada i način utroška budžetskih sredstava dodijeljenjih za realizaciju projekta. Za praćenje realizacije navedenog projekta zadužena je i Republička direkacija za obnovu i izgradnju- istakla je ministarka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.