NavMenu

Investicioni fond iz Abu Dabija zainteresovan da uloži 100 mil USD u koridor 5C

Izvor: B92 Nedjelja, 31.03.2013. 12:56
Komentari
Podeli

(Foto: Jpautoceste.ba)
Investicioni fond iz Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zainteresovan je da uloži 100 mil USD u izgradnju koridora 5C u Bosni i Hercegovini.

Ovo je, pišu regionalni mediji, dogovoreno tokom nedavne posjete delegacije BiH Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koju je predvodio ministar spoljnih poslova Zlatko Lagumdžija.

Oni su zatražili da im se dostavi dokumentacija o koridoru 5C na engleskom jeziku i iskazali su spremnost da, za početak, pomognu njegovu izgradnju sa 100 mil USD.

Reč je o sredstvima koja bi bila vraćena u narednih 15 godina, pod povoljnim kreditnim uslovima.

Prema riječima jednog izvora, dobra saradnja institucija koje se bave gradnjom autoputeva sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicionom bankom (EIB) bila je dovoljna garancija da se u BiH trenutno sve radi transparentno kada je riječ o ovoj oblasti .

Federacija će uskoro zatražiti dodatni kredit od EIB-a od 120 mil EUR za koridor 5C. U završnoj fazi je i odobravanje dodatnih sredstava EBRD - a od 25 mil EUR, kao i 15 mil EUR Češke razvojne banke. Uskoro će biti potpisan i ugovor o pripremi izgradnje jedne dionice koridora 5C od 38 kilometara.

Jedino što bi moglo da uspori odobravanje svih ovih sredstava je blokada rada Federalne vlade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.