NavMenu

Za hemodijalizu u RS izdvajeno 36 miliona KM

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 11.03.2013. 13:56
Komentari
Podeli

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, kada je riječ o liječenju teških oboljenja, najviše novca, odnosno 35,9 miliona KM, lani je izdvojio za hemodijalizu.

Na ovaj način liječi se oko 1.000 pacijenata u Srpskoj, a troškovi liječenja hemodijalizom za jednog pacijenta na godišnjem nivou iznose oko 35.000 maraka. U FZO su istakli da za osiguranike koji se liječe hemodijalizom finansiraju kompletno liječenje, uključujući i prevoz do ustanove u kojoj se obavlja hemodijaliza.

- FZO je za citostatike u prošloj godini izdvojio oko 17,2 miliona KM. Citostatici su izuzetno skupi lijekovi, a samo jedna ampula pojedinih citostatika košta oko 3.000 KM. Terapija ovim lijekovima samo za jednog pacijenta košta i po više od 30.000 KM - kazali su u Fondu.

Istakli su da FZO RS na godišnjem nivou za liječenje raka dojke izdvaja oko 48.000 KM.

- U slučaju dužeg liječenja (i do pet godina) u koje su uključeni hirurška intervencija i zračenje, trošak FZO po pacijentu iznosi oko 144.000 KM. Kada je u pitanju rak prostate, po pacijentu se za dvije godine liječenja izdvaja oko 28.000 KM - naglasili su u Fondu.

Dodali su da u Srpskoj, nažalost, raste broj onkoloških bolesnika u poređenju sa ranijim godinama.

- U 2005. godini od malignih bolesti liječilo se oko 2.000 pacijenata, dok je u 2012. godini broj oboljelih od malignih bolesti porastao na oko 7.000 - istakli su u Fondu.

Prema riječima nacionalnog koordinatora za dijalizu i transplantacije Ive Komljenovića, više od 400 bubrežnih bolesnika koji se liječe hemoterapijom treba transplantaciju bubrega.

- Imamo Zakon i pravilnike o transplantaciji, ali još nemamo formiran koordinacioni centar koji bi napravio listu čekanja pacijenata za transplantacije organa, a samim tim nemamo ni spisak donatora organa. To bi trebalo što prije da se riješi - kazao je Komljenović.

Istakao je da transplantacija bubrega, osim što pacijentu pruža kvalitetniji život, donosi i ogromne uštede kod troškova dijalize.

Transplantacija bubrega u Kliničkom centru Banjaluka košta 9.370 maraka.

- To znači da bi, ako bi se za godinu uradila transplantacija za deset pacijenata, ušteda za Fond bila oko 250.000 KM - kazao je Komljenović.

Transplantacija bubrega jedina je transplantacija koja se obavlja u Srpskoj. U Kliničkom centru Banjaluka do sada je urađeno osam transplantacija bubrega sa živih davalaca.

- U našim zdravstvenim ustanovama ne rade se operacije na srcu kao što je ugradnja bajpasa, zbog čega se pacijenti upućuju u inostranstvo na liječenje - rekli su u FZO RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.