NavMenu

"Čista rijeka Miljacka": Identifikovano 274 prijedloga projekata po riječnim slivovima

Izvor: eKapija Petak, 13.01.2012. 14:32
Komentari
Podeli

U prostorijama SERDA održana je treća, završna, radionica na kojoj je predstavljena konačna verzija Studije koja definiše aktivnosti, programe i potrebna sredstva za poboljšanje kvaliteta voda rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevina, Dobrinje i neposrednog sliva rijeke Bosne do vs Reljevo, a koja je urađena u okviru projekta "Čista rijeka Miljacka".

Na radionici, kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih zajednica, resornih ministarstava Kantona Sarajevo, komunalnih preduzeća, prezentovane su mjere i prijedlozi projekata koji će doprinijeti poboljšanju kvaliteta voda u definisanim vodotocima. Naime, u okviru studije izvršeno je prioritetiziranje prijedloga projekata sa elementima višekriterijske optimizacije (metoda primavera), te identifikovano 274 prijedloga projekata ukupne vrijednosti oko 870 miliona KM.

Kada je riječ o broju projektnih prijedloga po riječnim slivovima, na nivou svih 5 slivova identifikovan je 21 prijedlog projekata. Sliv rijeke Miljacke - 110 prijedloga projekata Sliv rijeke Željeznice – 57 prijedloga projekata; Sliv rijeke Dobrinje – 32 prijedloga projekata; Sliv rijeke Zujevine – 26 prijedloga projekata;Sliv rijeke Bosne do vs Reljevo – 28 prijedloga projekata.

Studiju je izradio konzorcij firmi: Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta, Enova d.o.o. Sarajevo, Dvokut d.o.o. Sarajevo i Institut za vode d.o.o. Bijeljina.

Projekat "Čista rijeka Miljacka" implementirala je SERDA u saradnji sa partnerima Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo, Opština Pale, te općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža. Strateški cilj projekta je poboljšanje i očuvanje kvaliteta vode u vodotocima na nivo I klase kvalitete, zaštita resursa i ekosistema slivnih područja rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i neposrednog sliva rijeke Bosne do VS Reljevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.