NavMenu

Plutajući rasadnik ideja: Iseljenik iz BiH gradi brod inkubator za programere

Izvor: eKapija Petak, 06.01.2012. 15:00
Komentari
Podeli

Blueseed projekt plutajućeg tehnološkog inkubatora u međunarodnim vodama nasuprot Kalifornije sve je bliže realizaciji. Nekoliko investitora iskazalo je interes za projekt broda na kojem bi radili znanstvenici, developeri i programeri iz cijelog svijeta bez vađenja američke vize. Idejni tvorci projekta Max Marty, Dario Mutabdžija i Dan Dascalescou fokusiraju na izvedbene detalje: internet konekciju na oceanu, energiju i lanac opskrbe hranom.

Zanimljivo je da su Marty i Mutabdžija imigranti kojima se striktna pravila američke administracije oko politike imigracije nisu svidjela. Kako ih ne mogu promijeniti, dečki su ih odličili zaobići nudeći talentiranim stručnjacima mogućnost života i rada na svega pola sata udaljenosti od svjetskog centra tehnologije i inovacija - Silikonske doline.

Dario Mutabdžija, voditelj projekta, školovao se u SAD-u, Austriji i Bosni i Hercegovini. "Ima veliku želju sudjelovati u povezivanju ljudi i njihovih poslovnih ideja diljem svijeta", piše Dario na stranicama Blueseeda.



Zakon o međunarodnim vodama dopušta boravak i rad pojedinaca na oceanu i ne zahtjeva vize ili druge oblike selekcije. Tom činjenicom Blueseed postaje globalni inkubator na kojemu stručnjacima iz cijelog svijeta jedini kriterij za rad postaje - znanje i talent. Objavljen je i cijenik života na "plutajućem rasadniku ideja", a 1.200 dolara mjesečne rente dovoljno je za "osnovni paket".

Projekt Blueseed bi plutao 12 nautičkih milja udaljenosti od kalifornijske obale.

izvor: posao.hr

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.