NavMenu

EMIS aplikacija: Tuzla i UNDP prema zelenijoj i energetski učinkovitoj državi

Izvor: eKapija Petak, 24.06.2011. 09:45
Komentari
Podeli

Memorandum o razumijevanju između opštine Tuzla i UNDP-a BiH, kojim je definisana daljnja saradnja između ove dvije institucije, kao i načini na koje će UNDP pomoći u jačanju energetske učinkovitosti u opštini Tuzla uz pomoć donacije računarske aplikacije EMIS (Energy Management Information System), potpisan je u srijedu. Memorandum su potpisali koordinator UNDP Programa energija i okoliš, Igor Palandžić i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Sistematsko upravljanje energijom podrazumijeva strateško planiranje energetike i održivo upravljanje energetskim resursima. Jedan od načina da se uveća i energetska učinkovitosti je svakako korištenje EMIS aplikacije.

Energy Management Information System - EMIS je internet aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora, te predstavlja neizbježan alat za sistematsko upravljanje energijom. Sam program je razvio ured Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Hrvatskoj, dok je u razvoj aplikacije uloženo preko 500.000 USD u vremenskom periodu od 4 godine.

Tokom potpisivanja Memoranduma, načelnik opšine Tuzla, iskazao je posebno zadovoljstvo što će opština Tuzla, koristeći se EMIS aplikacijom, biti prva opština u BiH koja će pratiti potrošnju energije, i što će kroz saradnju sa UNDPom dobiti koristan alat, koji će pomoći Tuzli da postane zeleniji grad.

Palandžić je također istakao, da će uz pomoć informacija dobijenih kroz EMIS analize, stručnjaci odgovorni za upravljanje energijom moći pronaći potrebna rješenja povećavajući energetsku učinkovitost, omogućavajući finansijske uštede u budžetima lokalnih zajednica, koje u nekim slučajevima mogu dostići i 10 % godišnjeg budžeta.

Inače, oblast energetske učinkovitosti zauzima visoko mjesto na listi prioriteta Evropske unije i Bosna i Hercegovina, kao potencijalna zemlja članica Evropske Unije, je dužna uskladiti veliki broj pravnih akata i aktivnosti kako bi bila u stanju da ispuni svoje obaveze na putu ka pridruživanju EU. U tom svjetlu, korištenje aplikacija poput EMISa, može biti jedan od važnih koraka ka zelenijoj i energetski učinkovitijoj Bosni i Hercegovini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.