NavMenu

Prevent BiH planira izgradnju postrojenja za termički tretman organskog otpada u Visokom

Izvor: eKapija Petak, 11.03.2011. 10:53
Komentari
Podeli

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH organiziralo je u Visokom javnu raspravu u povodu postrojenja za termički tretman organskog otpada kojeg kompanija Prevent BiH planira graditi u krugu fabrike Prevent Leather u Topuzovom polju kod Visokog.

U saopćenju kompanije Prevent BiH navodi se da su tom skupu prisustovali predstavnici općinske administracije i nevladinih organizacija, stanovnici naselja koji gravitiraju području gdje će postrojenje biti izgrađeno, predstavnici proizvođača opreme za postrojenja za termički tretman organskog otpada iz italijanske kompanije BRU Impianti, te predstavnici kompanije Prevent.

"Kompanija Prevent planira izgradnju postrojenja vrijednog 6,5 miliona KM koje bi trebalo zadovoljiti potrebe za zbrinjavanjem organskog otpada iz fabrike Prevent Leather. To bi bio prvi projekt te vrste u BiH, a osim otpada kompanije Prevent Leather, u spalionici bi bilo moguće spaljivati i organski otpad iz mesne industrije s područja Visokog", navodi se.

Sekretar federalnog Ministarstva okoliša i turizma Rasema Ćatović rekla je da je povod te javne rasprave da se, u suradnji s građanima Visokog i kompanijom Prevent, obezbijedi kvalitetno rješenje za izgradnju tog postrojenja koje bi bilo izgrađeno po strogim ekološkim standardima i zadovoljavalo Zakon o okolišu FBiH. Tu raspravu označila je kao prvi korak ka dobijanju okolinske dozvole.

"Javna rasprava je pokazala da se glavne zamjerke građana odnose na eventualno spaljivanje komunalnog otpada u tom postrojenju. No, ta bojazan je otklonjena pojašnjenjem da bi bio tretiran isključivo otpad organskog porijekla koji ima visoku energetsku vrijednost", ističe se.



Radi se o, u svijetu zaživljenom modelu zatvorenog procesa spaljivanja i proizvodnje toplotne energije, koji je potpuno ekološki prihvatljiv.

"Izgradnja takvog postrojenja morala bi zadovoljiti sve stroge ekološke standarde Evropske unije i morala bi biti u skladu s pravilnicima o graničnim vrijednostima emisije gasova. U svakom slučaju, izgradnja tog postrojenja predstavlja prioritet", kazao je Jovan Sredojević s Mašinskog fakulteta u Zenici, koji je i autor studije o izgradnji spalionice.

Proizvođač opreme za ta postrojenja je italijanska kompanija BRU Impianti koja ima 40 takvih spalionica širom svijeta, a najpoznatija je ona u švicarskom St. Moritzu.

"Radi se o postrojenju smještenom u ekskluzivnom hotelu koje svojim radom, prema svim urađenim analizima, nije izazvalo nikakve zdravstvene probleme za građane tog ekskluzivnog turističkog mjesta. To postrojenje termički obrađuje otpad u mnogome složeniji po svojoj strukturi od organskog otpada za koji je projektovano postrojenje u Visokom", navodi se u saopćenju kompanije Prevent BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za dvije godine i treća traka preko Romanije - Predstavljen projekat vrijedan 6 mil KM

U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo juče je održana prezentacija glavnog projekta "Izgradnje dodatne trake za spora vozila na magistralnom putu M-19 (nova oznaka MI 114), dionica Podromanija–Sumbulovac, prevoj Romanija", koji bi trebalo da znatno olakša funkcionisanje saobraćaja na relaciji Sokolac-Pale, da omogući brži protok vozila i poboljša bezbjednost saobraćaja na ovoj, izuzetno frekventnoj, saobraćajnici. Vrijednost projekta je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.