Izvor: Dnevne novine SAN | Srijeda, 29.12.2010.| 11:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Talgo vozovi od januara na prugama Federacije

(Foto: b)

Procedura uvođenja Talgo vozova na pruge širom FBiH, u završnoj je fazi i još se samo očekuje dozvola za saobraćaj koja bi trebala biti izdata do kraja sedmice. To znači da bi projekt "Talgo" ubrzo mogao početi sa radom. Tvrdi ovo za "San" Smajo Salketić, menadžer projekta Talgo vozova u BiH.

Međunarodni saobraćaj

Salketić navodi da ovi vozovi ipak nisu kupljeni da bi saobraćali samo po prugama u Bosni i Hercegovini.

"Naravno, prvo ide dozvola za sabraćaj po BiH i nakon što je dobijemo, voz već može saobraćati iz Sarajevo do Ploča. Ali, namjena ovog voza je da budemo dio međunarodnog željezničkog saobraćaja, jer je za to i kupljen. Želja nam je da budemo dio tzv. programa 3B - Beograd, Budimpešta, Beč i na tome uveliko radimo", kaže Salketić. No, naglašava da potrebna dozvola za vožnju po Srbiji i Hrvatskoj još nije dobivena.

"Sada nam preostaje da idemo na njihov Regulatorni odbor Željeznica, kako Srbije, tako i Hrvatske kako bi nam odobrili dozvolu. Već 4. januara šaljemo dokumente, a mislim da bi dozvolu mogli dobiti vrlo brzo, bez nekih većih problema", kaže Salketić. On napominje da Željeznice Srbije i Hrvatske ipak mogu zahtjevati da uvođenjem talgo vozova, kroz njihove države, mora proći kroz određene procedure. Nakon što se usaglase komercijalni uslovi vožnje Talgo vozovima, koji bi trebali biti dogovoreni 10. janura u Ljubljani, projekat bi trebao u potpunosti zaživjeti.

"Nadamo se da će to biti sredinom, eventalno krajem januara! Moramo usaglasiti cijene putovanja ovim vozom, koje će ipak biti skuplje, jer će se plaćati dodatak na komfor. Radi se vrhunskim vozovima i svjetskim uslovima putovanja", kaže Salketić.

Dvije garniture

U Centralnoj radionici "Željeznica FBiH" u Rajlovcu, za sada se nalaze samo dvije garniture Talgo vozova, od ukupno devet!

"Kupljeno je devet garnitura. Pet dnevnih i četiri noćne! Mi za sada imamo dvije dnevne i ove će garniture i voziti za Beograd. Ostatak od sedam vozova očekujemo do kraja oktobra, a najkasnije kraja 2011. godine, jer tako stoji u ugovoru. Vozovi moraju biti isporučeni u 2011. godini", ističe Salketić. Za kupovinu devet garnitura Talgo vozova izdvojeno je 67,5 miliona eura.

Vrhunski komfor

Talgo su savremeni vozovi koji omogućavaju visok komfor tokom putovanja! Posjeduju udobna sjedišta koja podsjećaju na ona ugrađena u avionima za interkontinentalne letove, a putnici će u vozu imati priliku gledati TV, te koristiti internet. Voz ima i posebna odjeljenja za invalide, a noćni vozovi i tuš-kabinu u spavaćim kolima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.