NavMenu

Općina Stari Grad i Zavod za izgradnju KS dogovorili sanaciju tri klizišta i izradu projekata za još tri

Izvor: eKapija Subota, 21.05.2022. 10:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: fabiodevilla/shutterstock.com)Ilustracija
Potpisivanjem sporazuma o međusobnim pravima i obavezama između Općine Stari Grad Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, omogućene su dalje aktivnosti na sanaciji tri registrovana klizišta u Starom Gradu, te izrada projekne dokumentacija za još tri.

Sporazume su potpisali općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov.

Kako je istaknuto, Općina Stari Grad postala je tako prva općina u KS koja je sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo na ovaj način počela procese sanacije klizišta, prema svim važećim zakonskim procedurama kojim se rješava pitanje klizišta.

Imajući u vidu da za tri klizišta već postoji projektna dokumentacija, prvi potpisani sporazum definiše da Zavod za izgradnju KS obezbijedi 226.000 KM, a Općina Stari Grad 76.000 KM i provede postupak izbora izvođača radova. Drugi sporazum reguliše obaveze po pitanju izrade projektne dokumentacije koja će koštati 115.000 KM.

- Na osnovu prvog sporazuma pokrenut ćemo postupak izbora izvođača radova koji će sanirati klizišta u ulicama Močila 45, Krka 11 i Sedrenik 56, što će prema procijenjenoj vrijednosti koštati 302.000 KM. Drugim sporazumom definisali smo da pokrenemo postupak izrade glavnih projekata za još tri klizišta, a to su u ulicama Bistrik brijeg 11-27, Trčivode gornje 48 i lokalitet Sagrdžije, džamija Ulomljenica. Ovo su vrlo važni projekti za naše građane kojim rješavamo pitanje opasnih klizišta i nadam se da ćemo radove na prva tri klizišta početi u što kraćem roku - pojasnio je načelnik Hadžbajrić.

Direktorica kantonalnog Zavoda za izgradnju Belma Barlov istakla je da je održala sastanke i sa drugim lokalnim samoupravama u Kantonu Sarajevo kako bi se našlo zajedničko, sistemsko rješenje za probleme klizišta, ali do sada je samo Stari Grad poduzeo konkretne korake koji su doveli do današnjeg potpisivanja sporazuma.

- Ovo je veliki uspjeh jer smo u prethodnom periodu imali puno neuspješnih sastanaka sa predstavnicima lokalnih samouprava u Kantonu Sarajevo. Željeli smo da u rješavanje problema klizišta budu uključeni svi akteri: Zavod za izgradnju KS, općine i da se ispoštuju zakonske procedure. Općina Stari Grad je dosad jedina poduzela konkretne korake i sada imamo projekte i sporazume koji idu u istinskom pravcu rješavanja problema klizišta - izjavila je Barlov.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.