Izvor: eKapija | Nedjelja, 29.11.2020.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izdavanje urbanističke saglasnosti na području USK biće u nadležnosti općina i gradova

(Foto: ArchMan/shutterstock.com)
Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline USK Adnan Alagić na sjednici 27. novembra obrazložio je prijedlog Uredbe o izmjenama Uredbe o građevinama i zahvatima od značaja za Unsko-sanski kanton i građevinama, djelatnostima i zahvatima koji mogu u znatnoj mjeri uticati na okoliš, život i zdravlje ljudi, za koje lokacijsku informaciju, odnosno urbanističku saglasnost izdaje Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.

Utvrđeno je da postoji izražen interes stranih i domaćih investitora za izgradnju objekata industrijske djelatnosti, posebno metalne industrije.

Kako se u narednom periodu očekuje potreba za provođenjem većeg broja postupaka izdavanja lokacijskih informacija, odnosno urbanističkih saglasnosti, zaključeno je da bi bilo potrebno, zbog efikasnijeg vođenja administrativnih procedura, u cilju olakšavanja pribavljanja potrebnih saglasnosti investitorima, da se ova nadležnost prenese općinskim/gradskim organima uprave.

Za prijenos nadležnosti u ovim predmetima ne postoje zakonske prepreke ni u propisima Federacije BiH, obrazložio je Alagić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.