Izvor: Klix | Četvrtak, 24.09.2020.| 09:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ArcelorMittal Zenica ozvaničio kraj ekoloških projekata vrijednih više od 15 mil KM - Još bolji okoliš sa izgradnjom toplane

Kompanija ArcelorMittal Zenica u srijedu, 23. septembra, je svečanim događajem ozvaničila završetak radova na dva veoma značajna projekta zaštite okoline na pogonima Aglomeracije i Čeličani, ukupne vrijednosti više od 15 mil KM.

Projekt zaštite okoline u Zenici podrazumijevao je izgradnju drugog hibridnog filtera na SM-6 u Aglomeraciji te Sekundarno otprašivanje na konvektorskoj Čeličani, čime će građani Zenice imati kvalitetniji okoliš, a kompanija ArcelorMittal Zenica je ispunila zahtjeve iz okolinske dozvole.

Generalni direktor ArcelorMittala Zenica Nikhil Mehta je pojasnio da će ovi filteri pokriti sve difuzne misije koje imaju izuzetno veliki utjecaj na građane Zenice.

- Na ove projekte smo potrošili više od 20 mil KM, ali u budućnosti ćemo osigurati da radnici Mittala i građani Zenice imaju bolji okoliš. S toplanom ćemo imati tri završena projekta kojim ćemo, nadam se, ispuniti sve zahtjeve iz okolinske dozvole. Ovo je veliki korak za ArcelorMittal Zenica. Zahvala pripada svim građanima Zenice i institucijama, koji su nam pružili podršku, ali i lokalnim zajednicama. Proizvodnja čelika u Zenici traje već 130 godina i siguran sam da će se nastaviti u budućnosti - izjavio je Mehta.

Azra Sivro iz sektora ekologije kompanije ArcelorMittal Zenica je kazala kako su imali brojne poteškoće u realizaciji projekta, ali da će i drugi projekti biti završeni do kraja godine te da uskoro građani Zenice neće vidjeti emisije iz Čeličane.

Mateo Tomić je u ime kompanije Ekoplant u obraćanju prisutnima kazao da je na gradilištu bio od 2018. godine te da su u ove dvije godine radili na realizaciji veoma značajnog projekta.

- Dok smo mi ovdje, u pogonima se odvija montaža zadnje haube koja će danas biti puštena u proizvodnju na liniji dva. Ugradili smo više od milion kilograma opreme, utrošili smo više od 220.000 radnih sati, a angažovali smo više od 20 podizvođača. Sve se odvijalo tokom proizvodnje u pogonu i najvažnije je da smo svi bili zaštićeni i završili ovaj posao bez povreda - kazao je Tomić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.