NavMenu

BiH ove godine očekuje pad BDP-a od 3%

Izvor: swot.ba Ponedjeljak, 14.09.2020. 14:10
Komentari
Podeli

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Predstavnica Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za BiH i Crnu Goru Sandrin Frišija izjavila je da se očekuje da će projektni rast BDP-a u BiH za 2020. godinu pasti za otprilike 3%.

- I stopa nezaposlenosti i nivo stranih direktnih investicija bi se mogli pogoršati, s obzirom na to da su ti pokazatelji bili nepovoljni i prije krize - rekla je Frišija za Dnevni Avaz, prenosi swot.ba.

Ona je naglasila da je EIB nedavno donio finansijski paket za Zapadni Balkan u iznosu od 1,7 mlrd EUR za borbu protiv posljedica virusa korona, koji je namijenjen nadoknađivanju najhitnijih nedostataka i gubitaka u zdravstvenom i privatnom sektoru.

Govoreći o projektima koje EIB finansira u BiH, Frišija je rekla da je EIB investirala 650 mil EUR u izgradnju autoputa na Koridoru 5C.

- Ovo je naš najambiciozniji projekt u BiH koji je u velikoj mjeri doprinio bezbjednosti na putu, boljoj trgovinskoj razmjeni, ekonomskom napretku i regionalnim integracijama - rekla je Frišija, dodajući da je on realizovan u saradnji s Investicionim okvirom za zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja inicijativu EU.

Ona je poručula da će EIB nastaviti da ulaže i u reformu zdravstvenog sektora kako bi se stvorili uslovi za uspostavljanje moderne, vrhunske medicinske njege dostupne svima.

- Naš cilj je da podignemo spremnost BiH za slučajeve vanrednih stanja i prirodnih katastrofa. U tom smislu EIB je podržao obnovu sistema za zaštitu od poplava duž rijeke Save u okviru svoje inicijative za jačanje ekonomske otpornosti - rekla je Frišija.

Ona je dodala da je od 1977. godine do danas EIB za BiH izdvojio 2,7 mlrd EUR, koje su najvećim dijelom investirane u transportni sektor (44%) i mala i srednja preduzeća.

Kako je navela, EIB je do sada investirao 755 mil EUR u mala i srednja preduzeća (MSP), kao i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, čime je očuvano više od 82.500 radnih mjesta.

- U aprilu ove godine potpisali smo zajam za MSP, vrijedan 10 mil EUR s Raiffeisen Leasing BiH. U avgustu je potpisan i novi garancijski ugovor s Raiffeisen bankom od 12 mil EUR u okviru paketa pomoći za oporavak od oboljenja covid-19. Ovaj ugovor će malim i srednjim preduzećima u BiH omogućiti da dobiju kredite pod povoljnim uslovima i ubrzati ekonomski oporavak - poručila je Frišija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.