NavMenu

Srbac daje 5,7 mil KM za radove na infrastrukturi - Kreće sanacija puteva, škola, vodovodne mreže

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.08.2020. 11:39
Komentari
Podeli
(Foto: nuwatphoto/shutterstock.com)
Planirana infrastrukturna ulaganja u Srpcu u ovoj godini umjesto planiranih 4,2 mil КM trebala bi dostići iznos od oko 5,7 mil КM, a ukupno će biti realizovana 22 projekta, što je za devet više u odnosu na prvobitni plan.

Ovo je jedan od zaključaka sa 30. redovne sjednice Skupštine opštine Srbac, održane 25. avgusta, na kojoj su odbornici usvojili dopunu Plana kapitalnih investicija opštine Srbac za 2020. godinu.

Novim planom je predviđeno da se realizuje dodatnih osam projekata na sanaciji putne infrastrukture i jedan projekat na modernizaciji vodovodne mreže.

Tako je u planu sanacija i modernizacija dijela puta kroz Selo Srbac, zaseok Pejakovići, zatim Ljubovijske i dijela Zlatiborske ulice u Srpcu, puteva u Liliću i Brezovljanima, puta Nožičko-Ilićani i Nožičko-Prijebljezi, te rehabilitacija dijela lokalnog puta Glamočani-Bardača. Biće urađena i rekonstrukcija potisno-distributivnog cjevovoda od izvorišta Prijebljezi do Poveliča.

Sredstva za ove investicije obezbijeđena su uz pomoć Vlade Republike Srpske.

- Najveći broj projekata iz ovogodišnjeg plana kapitalnih investicija već je završen a očekujemo da će i ovi ostali biti do kraja godine. Samim tim, ukupna ulaganja u kapitalne projekte na području naše opštine u protekle tri godine dostići će iznos od blizu 16 mil KM - rekao je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

Na sjednici je ozvaničen i ugovor koga je nedavno potpisao načelnik opštine Mlađan Dragosavljević sa predstavnicima Investiciono-razvojne banke a kojim je predviđen nastavak razvoja plasteničke proizvodnje u vrijednosti od oko 75.000 КM.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, Marko Miholjčić, rekao je da će na ovaj način biti dodijeljeno još 25 plastenika površine 100 kvadratnih metara, zajedno sa rasadnim materijalom.

- Oko 70% sredstava će biti obezbijeđeno kroz projekat a ostatak će obezbijediti Opština Srbac i korisnici. Ovih dana biće raspisan javni poziv a moći će se prijaviti svi oni koji imaju regsitrovano poljoprivredno gazdisntvo ili ga tek namjeravaju regsitrovati. Prednost prilikom bodovanja imaće socijalne i boračke kategorije i višečlane porodice - rekao je Miholjčić.

On je podsjetio da je kroz projekat IFAD, i uz podršku resornog ministarstva, ovih dana počelo postavljanje 92 plastenika sa sistemom za navodnjavanje za mlade, žene i socijalne kategorije, a uz pomoć humanitarne organizacije MAID prošle godine je obezbijeđeno još 20 plastenika.


Odbornici srbačkog parlamenta su juče dali saglasnost i za nastavak projekta energetske efikasnosti na objektu Centra srednjih škola Petar Кočić koji će biti finansiran preko Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) a uz pomoć resornog ministarstva.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne djelatnosti Dario Кresojević je rekao da je do sada završena rekonstrukcija krova na ovom objektu a sada će biti nastavljene i preostale faze, od kojih bi prva trebala započeti već do polovine idućeg mjeseca.

- Planirano je postavljanje fasade od kamene vune, novi PVC prozori i aluminijska vrata, rekonstrukcija grejnog sistema, sanacija mokrih čvorova, rasvjete i slično, čime će objekat biti u potpunosti rekonstruisan - rekao je Кresojević.

Donesena je i odluka o utrošku novčanih sredstava od posebnih vodnih naknada u 2020. godini u iznosu od 60.000 КM koja su namijenjena za održavanje kanalske mreže i rekonstrukciju vodovodne mreže u centru Srpca i objekta Doma kulture.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.