NavMenu

Najavljeno ulaganje 17 mil EUR u Klinički centar Crne Gore - Do kraja godine početak izgradnje Urgentnog centra u Podgorici

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.08.2020. 07:55
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
U okviru Kliničkog centra Crne Gore danas je pušteno u rad rekonstrusano akušersko odjeljenje sa odjeljenjem carskih rezova i odjeljenjem za terminsku novorođenčad, kapaciteta 38 kreveta.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, odjeljenje su u rad pustili premijer Duško Marković i direktor Kliničkog centra Jevto Eraković.

Odjeljenje je u potpunosti rekonstruisano i opremljeno najsavremenijom opremom zahvaljujući donaciji Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koja je izdvojila 240.000 EUR za ovaj projekat. Najavljene su i nove investicije u KCCG vrijedne 17 mil EUR, kao i stvaranje uslova za gradnju novog Urgentnog centra.

- Otvaranjem Akušerskog odjeljenja Klinike za ginekologiju KCCG na licu mjesta svjedočimo kako znanje i odgovornost mogu i u uslovima najveće krize, zdravstvene i ekonomske, ulagati u zdravstveni sistem - kazao je premijer Marković i dodao da već nekoliko godina svjedočimo ozbiljnim ulaganjima u Klinički centar kada su u pitanju prostor, oprema ali i ljudski resursi.

Predsjednik Marković je kazao da već krajem ove godine počinjemo da trošimo 17 mil EUR opredijeljenog za KBC i njegove klinike:

- Želim da obavijestim crnogorsku javnost da ćemo krajem ove godine stvoriti uslove da započnemo gradnju novog Urgentnog centra - dodao je.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković rekao je da rekonstruisano akušerstvo sa ranije rekonstruisanim porodilištem spada u red najsavremenijih i najboljih porodilišta odnosno genikološko-akušerskih klinika u ovom dijelu Evrope.

- Ovo je nastavak kontinuiranog rada i ulaganja u Klinički centar Crne Gore i moram da vas podsjetim da smo zahvaljujući Vladi Crne Gore i našim prijateljima donatorima koji kontinuirano podržavaju rad Kliničkog centra, samo u prošloj godini investirali preko 7,5 mil EUR. Najveći dio je došao kao podrška Vlade Crne Gore odnosno nešto više od 6,5 miliona i nešto manje od milion eura zahvaljujući našim prijateljima, podržavaocima rada KCCG - rekao je Eraković.

On je dodao da će u Kliničkom centru do kraja godine biti otvorena najsavremenija laboratorija, prva automatizovana laboratorija u Crnoj Gori, čija je vrijednost preko milion eura. Najavio je otvaranje novog odjeljenja nefrologije i dijalize, a biće implementirani PAX i RIS sistem, gdje će na najbolji i najkomforniji način radiolozi moći od kuće da očitavaju nalaze za naše pacijente.

- I ono što nam je najveći infrastrukturni projekat u ovoj godini, očekujemo do kraja godine otvaranje potpuno nove intenzivne njege u Klinici za neurologiju gdje će biti smješteni i tertirani najteži pacijenti u Crnoj Gori - rekao je direktor Eraković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.