NavMenu

Mađarski energetska kompanija MVM planira širenje u regionu prije izlaska na berzu

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 07.07.2020. 08:51
Komentari
Podeli
(Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Mađarski MVM planira širenje u regionu kroz niz akvizicija i sporazuma prije planirane inicijalne javne ponude, javlja Bloomberg, pozivajući se na intervju koji je dao generalni direktor državne elektroenergetske kompanije György Kóbor.

Širenje uključuje i projekte u Mađarskoj, gdje je MVM kupio firme od njemačke kompanije E.ON, kao i jednu neprofitabilnu elektranu na ugalj, koju planira da transformiše u postrojenje za proizvodnju obnovljive energije, piše Bloomberg. MVM je takođe dogovorio saradnju sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i Srbijagasom, a planira i otvaranje ogranka u Beogradu u septembru.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Péter Szijjártó je nakon sastanka sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Aleksandrom Antićem u Budimpešti u junu rekao da dvije zemlje planiraju da dupliraju kapacitet elektroenergetske interkonekcije i prekograničnu trgovinu strujom. U intervjuu, Kóbor je rekao da MVM vidi Srbiju kao bazu za ulazak na tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Osim planova na Zapadnom Balkanu, MVM je takođe navodno jedan od ponuđača za sedam firmi češke energetske kompanije ČEZ u Rumuniji, čija je vrijednost procijenjena na 1,07 mlrd EUR, ali je Kobar u intervjuu odbio da to komentariše. U Češkoj, MVM je predao ponudu za segment poslovanja sa stanovništvom kompanije innogy, koja je snabdijevač prirodnim gasom i električnom energijom.

MVM ima 150 MW instalisanog kapaciteta za solarnu energiju, a planira da ga duplira u roku od godinu dana i kasnije poveća na 500-600 MW, navodi se u izjveštajima. Planovi kompanije takođe obuhvataju proširenje mreže punjača za električna vozila izvan granica Mađarske. MVM ima najveću takvu mrežu u Mađarskoj, sa oko 600 punjača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za dvije godine i treća traka preko Romanije - Predstavljen projekat vrijedan 6 mil KM

U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo juče je održana prezentacija glavnog projekta "Izgradnje dodatne trake za spora vozila na magistralnom putu M-19 (nova oznaka MI 114), dionica Podromanija–Sumbulovac, prevoj Romanija", koji bi trebalo da znatno olakša funkcionisanje saobraćaja na relaciji Sokolac-Pale, da omogući brži protok vozila i poboljša bezbjednost saobraćaja na ovoj, izuzetno frekventnoj, saobraćajnici. Vrijednost projekta je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.